Арх. Пламен Мирянов: Не фолклорът на Рилските езера е чалга, а изстудяването на бири и дини, туристи оставят петна във водата, като влизат, намазани с кремове

Пламен Мирянов

Директорът на Националния парк “Рила” Красимир Андонов: Организаторите от „Нашият дом е България” ще понесат глоба от 10 000 лв.

 

Организаторът на хорото в едно от Седемте рилски езера се извини за нагазването в защитените води. Архитект Пламен Мирянов от фондация “Нашият дом е България” посочи, че то не е било планирано. “На езерата имаше 300 човека от ансамблите, заедно с екипа, който засне филм за събитието.

Красимир Андонов

За тази бройка имахме разрешение”, обясни Мирянов, според когото кадрите от филма щели да бъдат добра реклама за България. “Даваме си сметка, че това, което се случи, не е правилно”, добави той. По думите му организацията говорила многократно с ръководството на националния парк да се поставят табели.

Директорът на Националния парк “Рила” заяви, че не е издавано разрешение за поставяне на рекорди на Гинес, а само за заснемане на филм за езерото Бъбрека. Той потвърди, че организацията ще бъде санкционирана. “Санкцията ще е за организаторите, тъй като отговорността е изцяло тяхна. Глобата е до 10 000 лева”, потвърди Красимир Андонов. Андонов увери, че няма да има сериозни последствия за езерото, защото навлизането е било за няколко минути.

“Това обаче не бива да се случва, тъй като при самото влизане водата се размътва. Стараем се да поддържаме езерата във вида, в който са възникнали. Всяка година ги почистваме от водна растителност, възнамеряваме да ги чистим и от насложената тиня”, каза още директорът на Национален парк “Рила”.

Не фолклорът на рилските езера е чалга, а изстудяването на бири и дини, допълни още арх. Пламен Мирянов от фондация “Нашият дом е България” в ефира на Би Ти Ви. Въпреки че пое отговорността за случилото се, той отговори остро на критиците на подобни събития и даде пример с лоши практики на туристите като къпане със слънцезащитен крем, от който остават мазни петна в езерата, като и изстудяване на храна и напитки.

Красимир Андонов, директор на парка, коментира, че в този сезон туристическият поток е огромен.
Андонов уточни, че хорото е било в езерото Близнака, а не в Бъбрека, но така или иначе влизането в езерата е забранено. Арх. Пламен Мирянов допълни, че идеята е била да се покаже страната ни с нещо емблематично, запомнящо се и красиво.
По думите му намеренията им са били чисти и идеята изобщо не е била да се вдигне шум с цел показност.  Младежите влезли спонтанно в езерото. Това е емоционална реакция, не са замърсили езерото, смята организаторът на “Нашият дом е България”. Мирянов обяви, че не само ще плати глобата, но ще изработи за своя сметка табели, които указват, че е забранено влизането в езерата. Според него младежите, играли хора на езерата, не заслужават такива остри нападки.
“Хората, които си хвърляха фасовете и си изхвърляха бирите, са много повече чалга от тези деца”, коментира Мирянов.