Екологът Борислав Сандов: Седемте рилски езера ще изчезнат

Борислав Сандов

Шефът на Национален парк „Рила” Кр. Андонов: Много е натоварено, 2000 души само през август се качиха на Езерата

Тома Белев: Лифтът докара хиляди хора до Рилските езера – по 3000 до 4000 през почивните дни

 

“Сериозна опасност има Рилските езера да изчезнат, ако продължи да се увеличава присъствието на недобросъвестни хора край тях.” Това предупреди пред “България днес” екологът Борислав Сандов.

Изказването му беше по повод танцуващите в народни носии в езерото Близнака. “Площите около езерата се утъпкват все повече, разнася се кал и те се заблатяват. Хранителните отпадъци, които се изхвърлят, и човешката урина са допълнителни неблагоприятни фактори. Около езерата трябва да се изградят дървени пътеки, по които туристите да се разхождат и да не създават проблеми”, казва още Сандов. Той определи танцуването на хоро в Близнака като неблагоразумна постъпка, която се дължи повече на неинформираност, отколкото на целенасочено съсипване на националния парк.

Тома Белев

Както „Вяра” писа, директорът на Национален парк “Рила” Красимир Андонов потвърди, че сезонът е много натоварен. Над 2000 души се качвали на езерата през почивните дни през август. Андонов обясни, че е имало разрешение за заснемането на филм, хора в народни носии и три топловъздушни балона. Разрешението е било за 300 души, а самото мероприятие е било допуснато само до езерото Бъбрека. Влизането на танцьорите в Близнака е било по тяхна самоинициатива, което ще донесе на организаторите глоба до 10 000 лева. “Поемам цялата отговорност! Сбъркали сме, извиняваме се от името на всички състави, няма нужда от повече обвинения в тази насока. Имаше невероятна омраза против тези деца… За мен е много по-мръсно в сърцата на всички тези хора, които обвиняват и хулят, отколкото замърсяването, което са направили в езерото тези момчета”, заяви Пламен Мирянов, организатор на инициативата “Нашият дом е България”, която събра хиляди танцьори при Рилските езера, уточнявайки, че не е имало предварителен план да се влиза в езерото. Той обеща да плати глобата.

Хорото на Езерата

„Това беше една капка, която препълни чашата, чашата започна да се пълни от 2007 г., когато беше построен един лифт до циркуса. Той докара хиляди хора до Рилските езера – по 3000 до 4000 през почивните дни. Така екологът Тома Белев коментира острите реакции. По негова информация децата са били вкарани в езерото с цел заснемане на филм като статисти, а не е била спонтанна емоционална реакция.