Ердоган отговори на САЩ: Спираме да купуваме електрониката ви

Реджеп Тайип Ердоган

Големи държавни компании като “Тюрк Телеком” и “Търкиш еърлайнс” спират и рекламата на американски фирми

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ, на фона на дипломатическия спор между двете страни, съобщи “Ройтерс”.

САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън.

Ердоган каза още, че Турция взима необходимите мерки що се отнася до икономиката на фона на поевтиняването на турската лира.

“Америка напада икономически не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Напада даже и Канада. Но срещу нас е предприета операция. Ще бойкотираме американската електроника. Те имат “Айфон”, но нали съществува и “Самсунг”, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

Турският национален авиопревозвач “Търкиш еърлайнс” предприе кампания за бойкот на реклами на САЩ и американски фирми. Това съобщи в Туитър говорителят на авиокомпанията Яхя Юстюн. Той  публикува в Туитър хаштага #ABDyeReklamVerme (не рекламирайте САЩ) и по този начин отправи призив към други турски компании да се присъединят към акцията.

“Търкиш еърлайнс” подкрепя нашия народ и държава. Съответно нареждане е дадено на нашите рекламни агенции”, добави Юстюн.

Призивът за бойкот се появи в социалните мрежи в понеделник и бе подкрепен от държавната телекомуникационна компания “Тюрк Телеком”, обслужваща над 40 милиона души. “Тюрк Телеком” съобщи в Туитър, че се присъединява към акцията и нарежда на своите рекламни агенции да не работят с американски фирми и да не рекламират американски марки.