Помлени коли, камиони… Десетки загинали при срутването на участък от естакада на магистрала А-10 в района на Генуа

Десетки хора са загинали при срутването на виадукта

Рухването е резултат на претоварване на моста и от неустойчивост на конструкцията, коментират в Италия

 

Десетки хора са загинали при срутването на виадукт близо до Генуа, съобщи италианска телевизия. Рухнал е около 200-метров участък от естакада на италианската магистрала А-10 в района на Генуа. Мостът е паднал върху индустриална зона и сгради отдолу. Под отломките има смачкани автомобили, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местни медии и на полицията. Загинали са 22-ма души, съобщиха италианските власти.

Екипи на пожа

рната и спасители дойдоха веднага на мястото на инцидента, включени са и специално обучени кучета. Движението в двете посоки по А10 бе спряно.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели нарече случилото се “огромна трагедия”. Пожарникарите казаха, че от срутването са били засегнати около 20 автомобила.

 

“Картината е апокалиптична”, каза журналист от мястото на злополуката. “Живеем на около 5 километра от моста, когато чухме огромен трясък. Първо си помислихме, че е гръмотевица. Но след това се чу отново невероятно бучене. Бяхме уплашени, много уплашени”, каза жител на Генуа пред агенция АНСА.

Министърът на вътрешните работи Матео Салвини съобщи, че на мястото на инцидента работят около 200 пожарникари. По думите му, сред жертвите има малко дете.

Телевизия “Скай Ти Джи 24” поясни, че е паднал 200-метров участък от моста Моранди на автомагистрала А10, която стига до Франция и популярни места за почивка в други райони на Италия.

Инцидентът става в навечерието на големия италиански празник “Ферагосто” и движението вероятно е било по-натоварено от обикновено, тъй като много италианци са поели към плажовете или планините.

Бетонният мост Моранди е открит през 1967 г. Той е висок 90 м и дълъг малко повече от километър, като най-дългата отсечка между две подпори е 200 м. Властите предполагат, че рухването на моста е резултат от неустойчивост на конструкцията, отбеляза италианската осведомителна агенция АНСА.

Журналист от местният канал “Теледженова” каза за телевизия “Скай Ти Джи 24”, че е видял поне осем-девет смачкани автомобила под отломките. “Картината е апокалиптична”, добави журналистът. Полицията уточни, че инцидентът е станал в условия на проливен дъжд.

Автомобилният мост в италианския град Генуа може да е рухнал заради мълния. Това съобщава телевизионният канал TG24COM, позовавайки се на очевидци. Други свидетели на трагедията не изключват инцидентът да е предизвикан както от грешка на конструкторите, така и от силния вятър.

Генералното консулство на България в Милано, в чийто консулски окръг спада Генуа, е в постоянен контакт с местните власти във връзка със срутването на моста “Моранди”, съобщиха от пресцентъра на МВнР. За момента няма официална информация за самоличността, броя или националността на жертвите и пострадалите. При получаване на актуални данни българските дипломати ще уведомят своевременно.

Във връзка с трагедията Гражданска защита на област Лигурия откри следната гореща телефонна линия – 800 640 771.

Български граждани могат да потърсят информация по случая или да подадат сигнали на телефоните на Генералното консулство в Милано.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до италианския премиер Джузепе Конте по повод трагичния инцидент на моста “Моранди” край Генуа, съобщава пресслужбата на кабинета.

 

Видео

https://dnes.dir.bg/intsidenti/sruti-se-most-na-italianska-magistrala-ima-desetki-raneni-i-zhertvi-video