Нарочената за участие в измами с бързи кредити Хр. Дамянова събира картофи в Гърция за по 30 евро, още 4-ма от Огняново подадоха жалби срещу нея

Разследването срещу Дамянова до дни влиза в прокуратурата, изискани са справки и документи от „Сити кеш”, казаха от полицията в Гоце Делчев

Разследването срещу Христина Дамянова, която десетки шивачки от Гоце Делчев обвиниха, че ги е въвлякла във финансова схема с бързи кредити, влиза в прокуратурата до дни.

Това съобщиха от РУ-Гоце Делчев, където върви първоначалното разследване и събиране на доказателствени материали. Източници оттам уточниха:

„Дали Дамянова е действала сама, или е имала помагачи, е в процес на разследване”. През същото време според запознати от Гоцеделчевско Дамянова събира картофи в Гърция  за по 30 евро надница. Според местните хора Христина и мъжът й пътуват всеки ден до южната ни съседка. Двамата в понеделник и петък продавали и ракия на гоцеделчевския пазар.

Вчера в РУ-Гоце Делчев срещу Христина Дамянова са постъпили още четири жалби на хора от гърменското село Огняново. В жалбите те описват, че са теглили за нея бързи кредити и съответно й предали сумите. „И да звънят от кредитните къщи, и да ни заплашват със съд – нямаме пари да погасяваме заемите. Всички сме бедни и безработни, едвам свързваме двата края. Трупаме само нерви и болести”, твърдят четиримата от Огняново, подали жалби в полицията. Вчера в РУ-Гоце Делчев е постъпила и жалба от жена, на която по думите й Дамянова дължи 500 лева за заплати. До дни се очакват да бъдат получени поисканите от разследващите полицаи от Гоце Делчев справки от централата на кредитна къща „Сити Кеш“ – София, както и от другите  кредитни институции за бързи кредити. Запознати коментираха, че случаят освен от полицията се следи и от прокуратурата по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, който също е уведомен за случилото се в Гоце Делчев.

Както писахме, десетки работнички в управлявания от Дамянова  цех разказаха, че уговорката с тях била те да теглят бързи кредити, а тя като техен кредитен консултант и работодател да  ги погасява. По думите на шивачките обаче това не се случило и те започнали да получават обаждания от кредитните къщи да връщат парите. Напрежението между Дамянова и хората, които твърдят, че са измамени от нея, от ден на ден ескалира. Както писахме, между нея и една от жените се стигна до публичен бой на площад „Македония” в центъра на Гоце Делчев.

Самата Христина Дамянова пък призна пред кореспондента на в. „Вяра”, че по четири кредита наистина има използвани фалшиви документи и тя ще ги погаси.

Тъй като случаят стана известен далеч извън пределите на Гоцеделчевско, хората настояват за открит процес и незабавни проверки от НАП и другите отговорни институции.