Красимир Ципов

Подготвят ново поколение български документи за самоличност. В сряда МВР обявява и обществената поръчка за фирмите – изпълнители на новите документи.

Новите правила за български лични документи трябва да влязат в сила от януари догодина. Те въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти. Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. Това стана ясно във връзка с новите правила за личните карти и паспорти, които трябва да влязат в сила от януари догодина. Предвижда се документите да съдържат безконтактен чип и антена.

“Таксата за издаване на документите няма да се промени. Това обеща заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

“Биометричните данни са нужни при минаването на гранични проверки, което е свързано с органите за сигурност”, добави още министър Ципов. В процедурата се предвижда и пренасяне на документите със специализиран транспорт, който отговаря на всички изисквания.

Последното поколение български лични карти ще съдържат биометрични данни, а по желание и електронен идентификатор. Предвижда се те да съдържат безконтактен чип и антена. По думите му в момента процедурата по изготвянето на личните документи в страната е децентрализирана. Те се изготвят в 30 центъра, но въпреки тава е невъзможно те да бъдат фалшифицирани, категоричен беше той.