Клиентите на “Олимпик” ще трябва да сключат нови застраховки до петък

Светла Несторова

 Предлагали са се нереално ниски цени на пазара. Премиите по Гражданската отговорност са недостатъчни, подчерта председателят на УС на Асоциацията на българските застрахователи

 

Клиентите на застрахователна компания “Олимпик” ще трябва да сключат нови застраховки до петък. След петък 200 000 българи, застраховани в компанията, остават без задължителната застраховка “Гражданска отговорност” за автомобилите си заради фалит. Това не е обичайната процедура, тъй като първо се прекратява стара полица, а след това се сключва нова застраховка. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Светла Несторова в ефира на bTV.

„ЗК „Олимпик“ е кипърска компания и не е член на асоциацията. Дейността й се развива основно у нас. Специализирана е в автомобилното застраховане“, разясни тя.

„Нямам преки наблюдения дали в случая не е имало неизплащане на застрахователни обезщетения. Не знам дали можем да говорим за умишлен фалит. Професионалната ми оценка е, че са се предлагали нереално ниски цени на пазара. Премиите по Гражданската отговорност са недостатъчни“, подчерта Несторова. По думите й кипърският гаранционен фонд трябва да плати обезщетения на засегнатите. Българският гаранционен фонд би следвало да плати, ако става въпрос за фалирала компания, регистрирана у нас. Клиентите, които ще загубят своите застраховки, могат да си търсят обезщетения, но дали активите на компанията са достатъчни, за да покрият тези разходи?

Тя коментира и информацията, че „Гражданска отговорност” може да скочи до 400-500 лева. „Пазарът на Гражданската отговорност е безкрайно регулиран. На практика пазарът няма конкуренция и не се влияе, и работи на загуба. Индустрията не може да финансира по този начин пътнотранспортните произшествия повече. Недостатъчността на премията е очевидна. Със сигурност ще има още един скок на цената на Гражданската отговорност. Премията трябва да нарасне 2 пъти, или 100%, за да изпълни условията на ВКС“, подчерта председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи.

На 10 август 2018 г. бе назначен предварителен ликвидатор на Застрахователна компания (ЗК) „Олимпик“ от Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър, съобщи във вторник КФН. По информация от надзорния орган на Република Кипър лицензът е отнет поради неплатежоспособност на дружеството. Съгласно законодателството на Република Кипър действащите застрахователни договори по общо застраховане, сключени със Застрахователна компания „Олимпик“, ще бъдат прекратени на 17 август 2018 г.

Междувременно Управителният съвет на ЗД „Бул инс“ взе решение да излезе с официално становище по въпроса.

„По обективни фактори, на които не можем да влияем, разходите на застрахователните компании по задължителните застраховки нараснаха дотолкова, че се налага корекция на цените. Тази корекция обаче ще бъде много по-скромна от тиражираните в медийното пространство данни за рекордно 50% нарастване“, уточняват от ЗД „Бул инс“.