Хиляди гледаха въздигането на хляба в Кюстендил, читалищната секретарка Вени Карпузова омеси 15 баници и питки: Цяла нощ ги правих, сама си бия маслото

Катерина Горова, Десислава Петрова, Виктория Николова, Лилия Антонова представяха щанда на Багренци по време на форума

Хиляди кюстендилци и гости на града се стекоха в градинката до храма “Успение Богородично” на културния форум “Панагия – Въздигане на хляба” и празника Голяма Богородица. Под дебелата сянка на чинарите десетки читалища от региона по традиция участваха в изложението на обредни хлябове.

Вени Карпузова

За 11-а поредна година жени на различна възраст, облечени в народни носии, показаха отново уникални Богородични питки, хлябове, баници, които сами са омесили и приготвили.

Виктория, Катерина, Лилия и Десислава
Трите хляба бяха приготвени предния ден в село Драговищица.

“Голяма Богородица е най-хубавият и най-чистият празник за българите. Пресъздаваме питките, хляба, а се знае, че няма по- голям от хляба, така че благословени сме с тези традиции и дано дълги години да се почитат.

Младите художници и учителят им Евгени Серафимов

Всичко, което сме изложили днес, съм го направила аз и съм горда, че мога да създавам такива красиви и вкусни месени изделия.

Водосвет за здраве отслужи отец Иван Янчовичин.

От снощи съм започнала и цяла нощ ги правех, тъй като исках да са меки, топли и да се харесат от хората. За замесването на питката, хляба, погачите и баниците освен щипка любов си трябва и да ти идва отвътре на мига, да изрисуваш дадена плетка, да пресъздадеш различните идеи и мотиви.

Малките изпълнителки към читалище “Братство”

Радвам се, че млади момичета, та дори и момчета от селото се интересуват, идват в читалището и аз ги уча да месят различни тестени изделия и да рисуват върху тях. Всички съставки, които използвам, си ги правя сама и са домашно приготвени. Сама си бия маслото, млякото е домашно, сиренето. От години имаме щанд на празника и съм щастлива, че хората се спират, питат, опитват от месените изделия и остават доволни”, сподели Вени Карпузова, читалищен секретар на НЧ “Христо Ботев 1920” – село Таваличево, която бе приготвила над 15 питки, баници, та дори и качамак.

В народни носии усмихнати позираха и Катерина Горова, Десислава Петрова, Виктория Николова, Лилия Антонова, които представяха щанда на НЧ “Отец Паисий 1928” – село Багренци. Четирите млади госпожици разкриха, че отдавна месят, като се учат най-вече от бабите си и много им харесва. 22-годишната Виктория се похвали, че тя е омесила зелника и е горда, че традициите в нейното семейство са живи.

Водосвет за здраве отслужи отец Иван Янчовичин. Той освети трите хляба, приготвени предния ден в село Драговищица. Питите носеха девойките “Кюстендилска пролет”, като едната бе дадена на кмета на село Драговищица София Плачкова, втората отнесоха в храма “Свето Успение Богородично”, а третата пита девойка „Кюстендилска пролет” Милица Стойчева раздаде на миряните, дошли на празника.

Стотиците обредни хлябове, баници и зелници много бързо намериха новите си притежатели. Дошлите на празника хора бяха спазарили повечето от страхотните тестени изделия и за тях плащаха от 25 до 35 лева. Търговия имаше и на масите, подредени с икони. Млади художници на Евгени Серафимов пък изрисуваха с брашно върху стъкло Богородица.

Вкусните питки, баници и зелници бързо бяха изкупени.

На празника “Панагия” се събират отделните смислови фрагменти и се подреждат в тематичен, празничен и художествен пъзел. Панагия са и медальоните с богородични изображения, както и културната изява за представяне на българската православна традиция.