Бобов дол се сдоби с нов храм! Майсторите Радой Мертакчийски, Димитър Радев-Дживгаро и бригадата на Кирил Соколов от Сапарева баня работиха безплатно

Новият храм бе осветен от отец Радослав, зам.-кметът Детелина Борисова (вдясно) присъства на откриването.

Над 1000 души дариха пари за църквата от 10 кв. м, отец Радослав освети параклиса „Успение на Пресвета Богородица” в кв. „Южен”

 

Нов параклис бе открит в Бобов дол. Параклисът се намира в кв. ”Южен”, наречен е „Успение на Пресвета Богородица” и бе тържествено осветен на едноименния празник – на 15 август.

Параклисът в кв. ”Южен”

Водосвета извърши отец Радослав Ваклин от дупнишкото село Крайници, който отговаря и за храмовете в Бобовдолско. Сред официалните гости бе зам.-кметът Детелина Борисова, дарила икона от името на миньорската община. На празника пяха дамите от женска фолклорна група към читалище “Миньор-2006”Бобов дол,  с ръководители Димана и Боян Боянови от благоевградския фолклорен ансамбъл „Пирин”.

„Миналото лято по това време, след санирането на блоковете и благоустрояването, при което бяха изградени чешма и беседка, поставени бяха катерушки и пясъчник за децата и беше направен водосвет. На хората от квартала им хареса околоблоковото пространство и решили да направят и параклис, който да се казва „Успение на Пресвета Богородица” и да бъде готов до Голяма Богородица на тази година.

Дамите от женска фолклорна група с ръководители Димана и Боян Боянови пяха на празника.

Идеята възникнала спонтанно. Строителството започна през септември и наистина приключи за по-малко от година. Средства са дали почти всички от квартала. Основните дарители и строители са Радой Мертакчийски от същия квартал и Димитър Радев-Дживгаро, също бобовдолец. Димитър е пенсионер от мината, но продължава да работи. Назначен е в БКС (Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство”), майстор строител със златни ръце и е много търсен. По молба на двамата покривът е направен от бригадата на Кирил Соколов от Сапарева баня. Тези хора също са работили безвъзмездно, отказали да вземат пари. Предстои и зографисване, с което се е ангажирал художник от София”, разказа Петър Петров от общинския отдел „Култура”.

Моменти от тържеството

Параклисът е с около 10 кв. м площ. Изграден е между блоковете в квартала, намиращ се в началото на миньорския град, непосредствено до пътя за Дупница, където живеят над 1000 души. Това е четвъртият православен храм в Бобов дол. Останалите са черквата „Св. Николай” в кв. „Христо Ботев”, параклисът „Възнесение Господне” („Св. Спас”) – между кварталите „Миньор” и „Христо Ботев”, и „Св. Пантелеймон” – в двора на бившата болница „Д-р Стоян Сантев”. В Бобов дол продължава строителството на още една църква, която е в центъра на миньорския град и се изгражда от общината. Тя е на етап „груб строеж” и за довършването й се очакват средства от държавата, обясниха от общинската администрация.