Михаил Константинов: Старата и уморена християнска цивилизация на белите хора си отива

Тенденцията за намаляване на българското население може да се пречупи, смята професорът

 

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН. Автор е на близо 600 научни труда, включително десетки книги. Заместник- ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия от 1999 до 2003 г. Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г. Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г. Почетен гост и ректор на университети в Англия, Германия и Франция. Съветник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” АД.

Dir.bg потърси проф. Константинов във връзка с поредната апокалиптична прогноза за топящото се население на България.

– Американското издание “Бизнес инсайдър” публикува материал, според който България, най-бедната членка на Европейския съюз, е страната с най-бързо топящо се население и съвсем скоро ще бъдем колкото след края на Втората световна война. Очаква се през 2050 г. българите да са едва 5,4 милиона, а през 2100 г. – едва 3,8 милиона според мрачната прогноза на ООН. Как ще коментирате тези данни, господин Константинов?

– Подобни дългосрочни прогнози по принцип са грешни. Не е възможно да се предскажат бъдещите фактори, които ще имат влияние върху демографската картина в Европа и в частност в България. Факт е обаче, че всички бивши соцстрани загубиха огромна част от населението си след рухването на комунизма. В Прибалтика загубите стигнаха до 25%. Ние загубихме малко по-малко.

Разбира се, ако продължи да намалява, България накрая ще изчезне. Няма да има кой да работи и кой да пази страната. Ще припомня функциите на представителите на човешкия вид. Тези, истинските, а не джендър-измишльотините, които заливат умиращия ни свят. Функцията на жените е да раждат деца и да ги гледат, докато почнат да се гледат сами. Мъжете също имат известно участие в репродуктивния процес, но главната им функция е да хранят и да пазят жените и децата си. Така е било и така ще бъде.

– Какви са причините за тази обезпокоителна тенденция с българското население?

– Ето ви една причина, от маловажните. Представете си, че сте най-великата демокрация. Поради което печатате долари и други финансови боклуци и си купувате работна сила и в частност – мозъци. Явлението си има и наименование: изсмукване на мозъци. И откъде ги изсмуквате? Ами, откъдето можете, оттам ги изсмуквате. Като изсмучем мозъците от България, какво остава? Правилно, остава това, което виждаме. То и печатането на пари си има край, при това ужасен. Но още не е настъпил. Може пък да дочакаме да го видим.

– Трябва ли да търсим някаква спекулация в подобни данни?

– Данни са само сведенията за настоящото положение в страната и по света. Екстраполацията на тези данни за дълги бъдещи периоди винаги е спекулативна.

– Много тревожна е позицията на страната по показателя за обща смъртност, където с 14,5 смъртни случая на 1000 души от населението, се нареждаме на “почетното” трето място. Непосредствено преди нас е малката африканска държава Лесото, която е силно засегната от СПИН-пандемията, и Литва, където населението застарява особено бързо заради високата емиграция на млади хора. Как да си обясним това?

– Вие го казахте. На Запад бягат младите хора, а при старите хора смъртността е по-висока. Така че това е смъртност на територията на страната, а не смъртност на българите изобщо. И е крайно време да се припомнят истинските параметри на българските групи по света. За българите изобщо няма данни, има данни за хората с българско гражданство. Последните са общо под 9 милиона. Българските граждани в България са около 7 милиона, а в чужбина те са под 2 милиона. Според ГРАО всички българи над 18 години (избирателите тоест) са 7 милиона, като от тях избирателите в страната са малко над 5,5 милиона.

В момента има и обратна тенденция за динамиката на населението в страната. Някои млади хора се връщат в България, а десетки хиляди от чужбина годишно получават българско гражданство.

Ако използваме малко математика, то българите в България продължаваме да намаляваме (отрицателна първа производна на населението като функция на времето), но тенденцията се пречупи, втората производна мина през нулата и вече е леко положителна.

Дай Боже, тя да дръпне първата производна и тя също да отиде над нулата. Тогава вече ще почнем да растем. Причина за обратната тенденция е фактът, че човек не живее само за пари. Ако се разходите из някои от големите западни градове (само не нощем, ако може) ще видите за какво иде реч. А ако посегнат на децата ви, съвсем вече ще видите.

– Десетте държави с най-бързо изчезващо население в света се намират в Европа, като повечето са членки на ЕС. В тази негативна класация, освен нашата страна, са и Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария. На какво се дължи този факт?

– Унгария вече не е. Иначе могат да се изброят десетки причини и всички те дават кумулативен ефект. Аз ще ви дам и една обобщена причина: християнската цивилизация на белите хора е стара и уморена, на над 2000 години е. Толкова максимум живеят цивилизациите. Нашата си отива и няма да е последната в това отношение. Ще дойдат други, важното е да се запази човешкото знание. Жалко ще е да го загубим. А и процесите на смяна на цивилизациите могат да бъдат изпреварени от геотектоничните процеси, които вече разтърсват Земята. Все пак сме в началото на нов ледников период, който, както винаги, е предшестван от затопляне и потопи.

– Изненадващо е, че със сериозни демографски проблеми са и държави като САЩ, Япония, Южна Корея, Испания, Италия, Обединеното кралство. При тях защо е така?

– Вече казах, тече смяна на парадигмите и на цивилизациите. Успоредно с това се променят параметрите на земната среда, със или без наше участие. Това е хипертрус, за който нямаме никакво знание и никакви достоверни данни.