Горанов: Ралица Агайн да подаде оставка и да признае, че има пропуски

Владислав Горанов

Ще наемем добра адвокатска фирма в Кипър, която да ни помага за търсене правата на българските граждани, посочи министърът

 

Искаме Ралица Агайн да поеме отговорност за състоянието на застрахователния сектор в страната и да напусне заемания от нея пост – зам.-председател на КФН, ръководещ управление “Застрахователен надзор”. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след извънредната среща при премиера Бойко Борисов вчера заради фалита на застрахователната компания “Олимпик”. Той уточни, че това е позицията и на ПП ГЕРБ, тъй като премиерът Борисов е и лидер на партията.

Заради фалита на компанията 200 хиляди клиенти останаха преди дни без “Гражданска отговорност”. 9 350 000 лева е стойността на прекратените полици.

Ралица Агаин

„Ако заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн иска да запази доброто си име на експерт, трябва да признае свои пропуски и да подаде оставка. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след срещата. Според него законът дава изключително лимитирани възможности на парламента да я освободи, трябва да се спази Конституцията, за да не ни съдят в Европейския съд.

Горанов посочи, че пропуските са непознаване на правилата и действията при такава ситуация и това, че след 10 май, когато лицензът на кипърското дружество е отнет, не са уведомени финансовото министерство и бюджетната комисия за последствията. Някой трябва да поеме отговорност за ситуацията. Регулаторът не обърнал внимание и на ниските цени, които е предлагал застрахователят „Олимпик“.

Министърът на външните ни работи Екатерина Захариева се срещна с посланика на Кипър у нас.

“По време на срещата коментирахме действията и бездействията, довели до фалита на кипърската компания “Олимпик”. Чуха се много спекулации, някои от които бързам да опровергая. Българският кодекс за застраховане предвижда клоновете на юридически лица, предлагащи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един от гаранционните фондове – фонда, който служи за покритие на щети при липса на застраховка “Гражданска отговорност” и при липса на установените причини. Това е, което компанията “Олимпик” е правила като вноски в гаранционните системи на българската застрахователна система и което се използва за обезщетяване на причинени на трети застраховани лица щети. В този смисъл в българското и в европейското законодателство липсва основание, тъй като подобни вноски не е следвало да бъдат направени, застрахованите в компанията “Олимпик” да се обезпечат от гаранционните фондове”, коментира Горанов. Той обясни, че тези български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени – по изчисления на Комисията за финансов надзор (КФН) са малко под 10 млн. лв., автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция.

Ще наемем и добра адвокатска фирма в Кипър, която да ни помага за търсене правата на българските граждани, пострадали от дейността на “Олимпик”, посочи Горанов.

“Това, което българската държава ще направи – още днес по дипломатически път сме повикали в 14,00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко основни въпроса, за които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти.

По-късно вчера вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие в МВнР посланика на Република Кипър Мариос Кундуридес, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Тя настоя за незабавна среща на експертно ниво между представители на Комисията за финансов надзор (КФН) и кипърското финансово министерство.

„Засегнати са много хора, а все още нямаме официална информация от кипърската страна относно процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията – каза министър Захариева. – Надяваме се да я получим във възможно най-кратък срок“. Вицепремиерът информира своя събеседник, че българската държава планира да помогне на засегнатите български граждани. „Готови сме да изпратим веднага експерти от КФН в Кипър, както и да приемем ваши специалисти в България, за да изясним проблема и да намерим спешно път за разрешаването му“, допълни Екатерина Захариева. Указания в този смисъл българският външен министър даде по-рано и на българското посолство в Република Кипър.

На разговора в Министерството на външните работи присъства и председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която информира посланик Кундуридес относно тяхно запитване, отправено към кипърското финансово министерство на 7 август, на което все още не е получен отговор.

Посланик Кундуридес увери вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая. „Не политиците, а хората са на първо място, затова нашите две правителства трябва да направят всичко възможно, за да решим този въпрос“, заяви той. „Отношенията ни с Кипър са отлични и се надявам на вашето съдействие. Това, което трябва да направим, е да реагираме възможно най-бързо“, подчерта Захариева.