Турция се отказва от системата ол инклузив в туризма

Трябва да увеличаваме доходите, не броя на туристите, казват турски хотелиери

 

Турция обсъжда вариант за отказ от системата ол инклузив в туризма си, съобщи вестник “Хюриет”. Според хотелиери, при висока пълняемост на местата в хотелите, повече туристи, отколкото в 2014 година, доходите им са далеч по-ниски през последните две години.

По данни на браншови организации, през юни в Анталия хотелите са получавали по 76 евро средно на ден от една стая.

“Хотелите ни трябва да се диференцират по профил, туристите, които се интересуват само от храна, пиене и нощувка не ни помагат да развиваме туризма и да печелим достатъчно”, казва управителят на Cornelia Diamond Golf Resort & SPA Hotel Зафер Алкай.

На същото мнение са и ресторантьори и търговци, според които системата ол инклузив “унищожава автентичността на турския туризъм, убива местната търговия и лишава туристите от достъп до оригиналната турска кухня”.

Министърът на туризма и културата на Турция Мехмед Ерсой казва, че за страната не е интересно вече да увеличава броя на туристите, а трябва да се направи нещо за увеличаване дохода от тях.

Според него, за последната година приходите от туризъм в Турция са 4% от БВП или около 35 милиарда долара, а задачата е тези приходи да се удвоят в следващите години. През миналата година страната е посетена от 32.4 милиона туристи.