Чума по овцете и козите вече няма, все още се чакат резултатите от част от вторите проби

Kъм момента вторите проби за чума по козите и овцете не дават позитивни резултати. В това увери земеделският министър Румен Порожанов.

“Има над 8000 проби, които са взети в момента, те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории, за да може да стане бързо тяхната обработка и да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези райони”, съобщи Порожанов.

Вторите проби са взети от целия 10-километров, разширен 20-километров, диапазон около селищата, в които имаше огнища.

“В тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и, разбира се, след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани. Така че това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване. Чума имаше в България, потвърдено е от лабораторните проби”, категоричен беше министърът пред bTV.

“Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, включително и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на определени животни в района на Шарково и другите две населени места имаше животни с клиника, включително с антитела”, припомни Порожанов.

Той добави, че първите проби са стартирали юни, потвърдени през юли, над 400 проби първоначално са били изпратени и потвърждавани, както за Воден и за Кости, така и за Шарково, и още две села, имало е и потвърждение от френската лаборатория.

“В едно от стадата в Болярово имаше съмнителна проба с високо съдържание на нуклеинова киселина, затова предложихме да бъдат взети втори проби, като лично гарантирах на стопаните, че ще наблюдавам тези проби, но те отказаха да ги допуснат, което е нарушение на закона”, съобщи Румен Порожанов.