Възпитаниците на Кирил Амбарков от Дупница първи на фестивала „Струма пее”, хореографът: Гергана Гергинова и Емануела Стойкова изумиха Румъния с акапелното шопско пеене

Детският състав в Невестино

Възпитаниците на Кирил Амбарков от Дупница са сред отличените участници от Кюстендилска област във фолклорния фестивал „Струма пее”, проведен в с. Невестино преди дни. Детско-юношеският танцов състав „Ресиловче” към читалището в сапаревобанското село Ресилово и Клубът за народни хора „Рила” в Дупница са първи в категория „автентичен фолклор”. Двете формации са се представили с хора от Шопската етнографска област и Тракийската етнографска област.

„Изключително доволен съм от съставите си на последните посетени форуми, където всички се представиха отлично.

Клуб „Рила” на сцената на „Струма пее”

Журито оценяваше дали танците и хората са характерни за съответната етнографска област, от която идват, от начина и стила на изпълнение на участниците. Благодаря на журито за високите оценки и за добрата организация на фестивала “Струма пее”, коментира Кирил Амбарков.

Дни преди участието в „Струма пее” представителният състав, ръководен от младия дупнишки хореограф, се върна от фестивал в гр. Калъраш, Румъния. Формацията е класирана за това участие след предварителен подбор от румънска страна. „Това е фестивал, на който колективите от различни страни са изключително добри. Някои са полупрофесионални, а от румънска и молдовска страна имаше и професионални. В Румъния нашите солистки Гергана Гергинова и Емануела Стойкова изумиха всички с акапелното шопско пеене от нашия регион, с което накараха всички ни да се гордеем, че имаме такива изпълнители в певческото и танцово изкуство!”, обясни хореографът, който все още учи хореографска режисура в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Двата състава ще закрият сезона с летен лагер на Черно море. „Същевременно с почивката ще имаме възможност и за подготовка. За този лагер благодаря на спонсор от национален мащаб, който пожела анонимност. Без него нямаше да осъществим лагера. Благодаря и на всички мои възпитаници за прекрасния сезон, който направихме и преживяхме луди емоции! Пожелавам на своите възпитаници от всички състави и групи, на вашите читатели крепко здраве, весели летни мигове и още много успехи на всички!”, допълни Амбарков.