Повечето от нас готвят с този домакински уред у дома, но той може да ни разболее от жестока болест!

Газът, разбира се, има много предимства – по-евтин е и много по-бързо можем да приготвим нужното с него. Учените обаче стигнаха до много неприятно откритие. Оказва се, че при готвенето с газова печка, се образуват канцерогенни изпарения, която могат да причинят рак.

Първоначално учените се притеснили от факта, че в Китай честотата на рака на белите дробове сред готвачите е много висока. В Близкия изток шефовете готвят масово на газови печки. След анализ на изпаренията и дима, които се получават именно при готвене с газ, експертите установиха, че те съдържат много мутагенни алдехиди. Тези вещества са способни да причинят рак на пикочния мехур, шийката на матката и белия дроб.

Все пак, много по-голям е рискът да заболеете от коварната болест, ако наистина ежедневно използвате този уред. Ако готвите при по-ниска температура, рискът за развитие на онкологично заболяване, също доста намалява.

Учените са установили още 4 неща, които могат да предизвикат развитието на рак. Сред тях са прекалената консумация на месо и сирене, липса на сън и заседналия начин на живот. Отказът да ядете каквото и да е месо също не решава проблема. Според учените, ако месоядните са изложени от риск за рак на хранопровода, то тогава веганите са предразположени към онкологични заболявания на гениталните органи./jenata.blitz.bg