Столична община поема разходите по погребенията на всички загинали в тежката катастрофа

По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова Столична община ще поеме разходите за погребение на всички загинали в тежката катастрофа край Своге, за които днес е обявен Ден на национален траур. Всички жертви са жители на Столична община, посочват от общината.

Най-много загинали – 15, са от софийското село Световрачене, където днес в църквата “Св. безсребърници Козма и Дамян” бе отслужена заупокойна молитва за паметта на загиналите. На църковната служба присъстваха кметът Йорданка Фандъкова, кметът на Световрачене Светла Николова и на район Нови Искър Даниела Райчева.

За възстановяването на пострадалите се организира кръводарителска акция. Общинската Първа МБАЛ – София, съвместно с Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и подкрепата на МЗ организира кръводарителска акция. 15 тежко пострадали са настанени в болниците “Пирогов”, ВМА, “Св. Анна” и “Царица Йоанна”, като някои са с опасност за живота. Необходимостта от кръв и кръвни биопродукти за тях е ежедневна.

Всеки, който желае да помогне, може да дари кръв в сряда от 10 ч. до 14 ч. в Първа МБАЛ, ет. 1, кабинет 32. Кръв може да се дари всеки ден и в Националния център по трансфузионна хематология. Работното време там е от 8 ч. до 12 ч. и от 13 ч до 16,30 ч., а в събота и неделя – от 9 ч до 15 ч. Кръводарителите трябва да са клинично здрави, да не са приели лекарства в деня на кръводаряване, да не са дарявали кръв през последните 3 месеца и задължително да носят в себе си документ за самоличност.