Любчо Луков

Опитната станция по картофите в Самоков да разшири предмета си на дейност, да започнат да се отглеждат рози и лозя, настоява самоковецът Любчо Луков. Той заяви, че искането на група граждани от София и Самоков е изпратено до премиера Бойко Борисов. Той изпрати писмо и до в. „Вяра”, в което пише: „Относно картофите – местните производители прекрасно са овладели технологията на производство – по 5 тона и повече картофи от декар при поливане. В същото време в Самоков се внасят дотирани картофи от други страни на Евросъюза по около 10 ст. на кг. Това прави почти безпредметно влагането на средства в картофопроизводството. Това отгоре на всичко е малотраен продукт. Считаме за важно и ще го повтаряме до безкрай, че искаме внедряване в Самоковско на лозя и маслодайни рози, каквито са отглеждани до вкарването на картофите от САЩ преди 200 г. Както е видно от хрониките на Арие и др. източници, цялото Самоковско поле и земл. на всички села са били засадени с лозя и маслодайни рози. Да не говорим за това, че за 200 г. климатът стана още по-топъл. В Германия например всяка педя свободна земя е засадена с лозя, а Самоковското поле пустее, та се къса”. Искаме лозя, рози и още много видове други култури – планински чай и т.н., не и картофи.  Иначе закрийте съвсем ненужната Опитна станция по картофите, а щатовете и материалната база дайте на община Самоков, която знае какво е необходимо. А то е продаваеми култури и производи от тях!”, пише Луков в писмото си.

Марияна ВУЧОВА

2 КОМЕНТАРИ

  1. Самоков да стане катоАмстердам !
    Да се отглежда марихуана свободно , тогава ке се оправи градо

  2. По-горе неволно пропуснах две неща. С министерско постановление публикувано в бр.291/1934г. на ДВ е забранено отглеждането на тютюн в Самоковска околия с мотива, че населението тук разполага с гори, от които може да се препитава.Да, но 12г. по късно горите се “национализират”, т.е. от тогава до сега са в ръцете на хора с държавни заплати, които преди всичко гледат как лично да се обогатят, а в същото време наследниците на истинските им собственици мизерстват с по 200лв. пенсии. Количествата по търговете се надвишават многократно с подкупи, отделно горските стражари крадат зверски.
    Второто, което пропуснах, е че на времето ми попадна една преведена от сръбски брошура за отглеждане на охлюви, гепена от нашето техническо разузнаване.40 см дребна мрежа, завита навътре в горния и край и вкарана 15 см под земята, за да не могат да избягат. Ядат всичко зелено-трева и шума, необходимо е да се направят сенчести места, където да се крият от слънцето.Мястото се полива с вода по-няколко пъти на ден, не могат без влага.Зимуват в мазета, като сами се заравят в почвата, а на пролет излизат и тогава се изнасят навън.Видове-безброй, ще се питат италианските и френски ресторантьори какви видове охлюви искат и такива ще се произвеждат. В големите ресторанти по цял свят ястията от охлюви са изключително търсени и престижни, не на последно място и поради своите здравословни качества.По морето добре ги готвят.Лидл предлага по 60лв. килограма.Опитната станция да внедри търсените на международния пазар видове, да ни осигури количества за да започнем и да издаде книжка с указания.Същото и за тютюна.Като освен това проучи от къде да си купим евтини и качествени машини за производство на цигари. Всеки ден съдят такива производители, НО защото продавали собствено производство цигари без бандерол.Е, ние искаме да плащаме за бандерол и да наводним пушачите далече от България с наши, самоковски цигари.Моят добър приятел Данчо Л. има огромен склад за тютюн в Самоков и не само той.Ние гърбави ли сме, че да не можем да прибираме милиони от производство на цигари, че и на пури, пурети, вино, коняци и ракии?! Самоковското население е толкова измъчено и гладно, че сигурен съм, ще произвежда по-качествено и евтино и от чилийци и от французи. Нашите цигани, които сега всяка година ремонтират едни и същи държавни покриви в София, а на времето продаваха по един влак четки на седмица, сега ще продадат вино и ракия на Путин и на цяла Африка, Индия и Китай.
    Ако Опитната станция покаже устрем и добри резултати, ако започне “да се мори” както трябва, нищо не ни пречи да я въздигнем и в научен институт. Но това с вегетация по теми за картофи-няма как да стане!

Comments are closed.