Пазителката на народните традиции Мария Митова празнува 80-и юбилей, посрещна гостите си с печено агне и баници

80-годишен юбилей отпразнува популярната пазителка на народните традиции от петричкото село Коларово Мария Вангелова Митова, съобщи историкът и публицист Димитър Тренчев.  Той нарече достолепната юбилярка „един от фолклорните стожери на село Коларово и пример как се пази и как се популяризира местното, а и общобългарското ни фолклорно наследство“ и посочи най-ярките моменти от творческата й биография.

Мария Митова е сред първите солисти и танцьори на популярните през 70-те и 80-те години на миналия век женска певческа група „Коларките“ и смесения ансамбъл „Подгорие“, чиито сценични изяви са спечелили целия набор от награди и медали от всички тогавашни фолклорни събори от местен, регионален и национален мащаб.

Неуморната баба Мария и досега участва в живата фолклорна визитка на село Коларово – карнавалът Сурва, а от 12 години се превъплъщава и в образа на баба Марта.

Фолклорната ветеранка е посрещнала гостите си с печено агне и приготвени от нея баници, курабии и други традиционни за село Коларово ястия.