Правителството създава единен орган за политика по пътна безопасност

Николай Нанков

Проведохме среща на темата пътна безопасност при премиера. От два дни преследваме темата за бъдещи мерки и получаваме информация и идеи от неправителствени организации. Взето е решение всички служби и функции, които имат отношение по темата и се намират в МВР, МРРБ, МО и МТСП, да се консолидират в общ орган за политика по пътна безопасност. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Повод за това стана трагедията при катастрофата с автобус край Своге.

“Така ще е ясно кой е отговорен при нередност или инцидент, а няма да се размива отговорността. Тепърва ще се уточняват детайлите за състав и правомощия на звеното”, обяви Дончев.

Той уточни, че КАТ остава в МВР. Новото звено ще има отговорността за политиките в тази сфера и работата по темата започва от днес.

“Ще се работи по всички теми – от обучение и издаване на книжки до контрол по транспорта и пътната настилка”, каза още вицепремиерът.

Началникът на Института по пътна безопасност подчерта, че е необходима промяна на модела и те вече имат идеи за нови мерки. “Моделът, който се обсъжда с правителството, не е по повод катастрофата и тече отдавна. Катастрофата просто катализира вземането на тези мерки. Призовават опозицията и различните партии да не ползват случая за политически цели, а който има някакви добри идеи за промяна, нека ги даде и да помогне, за да спрем трагедиите”, каза Мирчев.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков каза, че вече е ясно коя част от действията в работата на АПИ трябва да се промени и призна, че досега частна лаборатория е изследвала пробите от асфалта и не държавата е била гарант за качеството. “Отговорност се носи от виновните лица, които ще бъдат установени. Но процедурата, по която работим, е международна и успешна практика. Тръжните документи минават през Световната банка, защото тя финансира, така че нещата не са толкова прости”, обясни Нанков.