Митничари спряха на браздата край Кюстендил бетонна помпа за 1,6 млн. лв., пътувала към Турция  по стъпките на изпипана застрахователна измама

Закопчани са 9 души, сред тях собственикът на камиона лодка, превозващ машината, Васил Механджийски от Благоевград

Македонските власти задържаха на ГКПП „Ново село” 9 души с крадена супермодерна бетонна помпа за 1,6 млн. лв. Камионът е чисто нов, последен модел Pulzmeister 36/4.

Скъпарската машина е била качена на платформа тип лодка с благоевградска регистрация. Сред задържаните е собственикът на камиона Васил Механджийски от Благоевград, шофьорът и още 7 души. Групата се занимавала от години със застрахователни измами. Те купували скъпата техника от различни държави, застраховали я в Македония. Следващата точка от плана е продажбата, но по документи машините се обявявали за откраднати. Търгашът се върти с всякакви возила- селскостопански машини и тежкотоварна техника. Автоджамбазите са следени дълго време преди ареста. Огледът и претърсванията продължават и през следващите дни.

Бетонната помпа е трябвало да премине от Македонска територия към България с крайна спирка Турция. Разследващите са се натъкнали на куп фалшиви договори и документи между фирми от Македония и Турция. Камионът е бил предназначен за турският бизнесмен Jehad Yasmineh Damascus.

При разпита един от шофьорите на лодката е заявил, че техниката е била предназначена за пловдивска група. Властите са по следите на евентуалната група от Пловдив.

Далаверата е на високо ниво. Схемата е изпитана, фирма внася от чужбина на изплащане десетки автомобили, като първоначално е платена само 10 до 30 % от стойността. Изплащането става в продължение до 10 години, като междувременно те се продават на лизинг. За всяка кола собственикът получава като първа вноска по- малко от половината от стойността. Всички автомобили се застраховат. В следващият момент те изчезват, а застрахователната компания в съответната държава изплаща обезщетение на продавача, на който се води лизинговата фирма. Кражбата е изгодна за него, тъй като прибира цялата сума. Застрахователите също са доволни, затова че лизинговите фирми организират такива измами, когато купувачите на коли са техни хора. За да се предотврати тази схема, би трябвало в договорите за лизинг да има забрана за продажбата или отдаването им на трети лица, както и да се извеждат зад граница.

Никъде не се е чуло да има някой, осъден за застрахователна измама.