Кметът на Сандански К. Котев целуна иконата Поясът на Пресвета Богородица за празника на Мелник, стотици се събраха на мегдана

Атанас Петев, Георги Трайков, Стоян Ангов и Крили Котев
Атанас Петев, Георги Трайков, Стоян Ангов и Крили Котев

Зам.- кметът Зорница Органджиева се хвана на хорото

Красимира Паскалева, Грозда Манолева и Зорица Органджиева
Красимира Паскалева, Грозда Манолева и Зорица Органджиева

Празничен водосвет с иконата Поясът на Пресвета Богородица, от архиерейския наместник на Сандански епархия – свещеник Георги Танчев и още четирима свещеници, събра стотици гости на мегдана в Мелник за празника на града.

Площадът беше изпълнен с християни, пристигнали от близо и далеч, за да почетат Света Зона. Името в превод от гръцки означава Светият пояс. Всички бяха поръсени за здраве и благословение от отец Георги Танчев.
Празникът уважиха кметът на Сандански Кирил Котев, зам.кметовете Зорница Органджиева и Георги Трайков, общинският съветник Стоян Агов. Домакин и организатор е кметът на Мелник – Наско Петев.
С литийно шествие иконата ” Поясът на Пресвета Богородица” беше придружена до старинната църква Света Зона на хълма, на вис. 100 м над град Мелник. Пътят минава по живописна екопътека, която е направена от доброволци миналата година, със стъпала и се поддържа в много добро състояние.
На хълма със старата църква Света Зона ( от началото на 13 век) няма вода и ток, но всяка година тук пренощуват християни, вярвайки в чудодейната сила на това силно енергийно място.
На 31 август 2018 г. се очаква Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим за утринната празнична литургия в ” Света Зона”.
След това ще се проведе търг с подарени на църквата неща, а средствата са за благоустрояване на сградата.
От няколко години редовно идват близки хора от град Петрич и увлекателно разказват за своето пребиваване на това свято място.