На войводско кафе ВМРО гласи Димче Ямандиев за кмет на Дупница, в четата влизат екскмета Пл. Соколов, началникът на Галеви о.з. полковник Ст. Ушатов …

Цветанка Христова, Димче Ямандиев, Владо Стоянов, Иван Христов, Деми Гьо 7
Цветанка Христова, Димче Ямандиев, Владо Стоянов, Иван Христов, Деми Гьо 7
Цвети направи портрет на четата
Цвети направи портрет на четата

На войводско кафе в центъра на Дупница местните националисти обсъждаха кандидатурата на Димче Ямандиев за кмет на общината. Четата се беше събрала, за да отбележат заедно 93 години от смъртта на Тодор Александров. Димче Ямандиев е активист на ВМРО за Югозападна България, завършил е история в Софийския университет и е възпитаник на покойния Божидар Дмиитров. Живее в Дупница от 15 години, семеен е с две деца. Любопитна подробност е, че Ямандиев е съсед на екскмета на Дупница Панчо Панайотов. Роден е във Велес, но има български паспорт. Цялото му семейство са радетели Македония да бъде българска.

Деми Гьо, Радослав Радославов и Венцислав Пенев

Цветанка Христова показа партийната си книжка.

Последното стихотворение на Деми Гьо

Поетът Деми Гьо, полковник Стоян Ушатов и Радослав Радославов

„Ямандиев е човек, който внушава доверие, дава доверие. Изключително отзивчив, ерудиран, човек без зависимости. Смятам, че ВМРО само може да спечели в предстоящите избори, ако той бъде издигнат за кмет, не се шегувам.”, каза открито първият председател на ВМРО в Дупница Владо Стоянов.

Димче Ямандиев с любимият си пидбул

„Още е рано да спрягаме имена, благодаря за хубавите думи. Радвам се, че имам толкова добри приятели. Ще направим една широка коалиция, това е сигурно. Екскметът Пламен Соколов също е наш много добър приятел, в момента той също прави организация и най- вероятно ще стигнем до коалиция. Но сега все пак сме се събрали, за да почетем великия революционер Тодор Александров. Това е новината на деня.”, подчерта Димче Ямандиев, който почерпи цялата група, но все пак кафето се превърна в истински предизборен щаб.

„Войводи, ние сме с вас”, заяви майор Венци Пенев, който е председател на Икономическата комисия на Съюза на запасните офицери и сержанти. Тежест с присъствието си придаде и о.з. подполковник Стоян Ушатов. Ушатов е бивш началник на Държавна сигурност в Кюстендил и дългогодишен шеф на Пламен Галев и Ангел Христов, когато те бяха служители в РПУ – Дупница. В Кафенето той се показа в ново амплоа и допринесе за доброто настроение, като разказа два страхотни вица. От земята обаче го удари царят на вицовете в Дупница адвокат Балабанов, който също е бивш полицейски шеф в града.

„Не ми разказвай вицове, повече ще се смея, ако се съблечеш гол.”, обявила една жена на съпруга си, разказа Балабанов, с което умори от смях групата.

Докато всички се заливаха от смях, Венци Пенев извади от чантата си чисто нова резидава риза и поиска мнението на всички. „Какво ще кажете? Отива ли ми?”

Първа ахна художничката от Дупница Цветанка Христова, дъщеря на бивш шеф на прокуратурата в Дупница. „Прекрасна е. А пък аз да ви се похваля с новата си членска карта”, каза Цвети и декларира, че е станала редови член на ВМРО БНД. Всички посрещнаха новината с аплодисменти. Вдъхновена, Цвети извади черен туш и увековечи срещата на дупнишките общественици на три бели листа. Най- много старание Христова положи върху облика на о.з. полковник Стоян Ушатов. „Този човек има толкова правилни черти и същевременно е изключително интелигентен.”, любува се тя. На масата беше и зам.- председателят на ПП Българска социал- демокрация- Евролевица Радослав Радославов, който е преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Той е категоричен, че управляващите и предприемаческото съсловие в България не развиват националния капитал в България, а го унищожава. „От 3200 предприятия в България 3000 бяха предадени за скрап.”, категоричен е той. На веселата компания се наслади и бившият катаджия от Дупница Иван Христов.

Поетът Деми Гьо се похвали с ново стихотворение, което прочете за всички.

Димче Ямандиев обяви грандиозна новина: „Само до 2-3 месеца по линия на чужди инвеститори в Македония ще се излеят над 2 млрд. лв. за разкриване и купуване на предприятия. Тази финансова вълна ще я усетят и дупничани.”