Сдружение “Трейс Своге” отстранява констатираните дефекти по път II-16 Своге – София

Сдружение “Трейс Своге” отстранява констатираните дефекти по път II-16 Своге – София. Не се работи единствено в участъка на пътния инцидент. Работата на него ще започне веднага след завършване на процесуално-следствените работи и Агенция “Пътна инфраструктура” получи разрешение от разследващите органи, съобщиха от Агенцията за пътна инфраструктура.

Цветан Цветанов

Припомняме, че „Мегаинвест холд” с предишно наименование „Пътно поддържане”-Дупница, през 2013 г., когато е извършван ремонтът на пътя през Искърското дефиле, е участвал с 40% в консорциума изпълнител „Трейс” – Своге.

Ремонтът на главния път Мездра-Елисейна-Своге-Нови Искър е бил част от програмата „Транзитни пътища V”. За изпълнител е избрано ободинението „Трейс Своге” с участници „Трейс груп холд” и „Мегаинвест холд”.

Трасето е 82 км, първоначално срокът за изпълнение е бил 24 месеца. Впоследствие е увеличен на 47. Консорциумът е прибрал над 23 млн. евро без ДДС. Пътят е приет без забележки от 20-членна приемателна комисия през 2016 г., съобщи министърът на регионалното развитие Нанков.

Борислав Динев

По-късно са се появили дефекти, които е трябвало да бъдат отстранени, но това не е направено. През 2013 г., когато е започнал ремонтът, Цветан Цветанов е бил кандидат за депутат от ДПС в област Монтана. Резултатът му обаче е бил изключително слаб. „При 17 загинали вече не се интересуваме Цветан Цветанов коя листа е водил. Искаме да знаем защо държавните институции са приели и издали Акт 16 на този видимо некачествен участък, с неотговарящ на изискванията асфалт и бутафорна мантинела. Защо държавните институции с години не могат да накарат фирмата изпълнител да си оправи батаците? Истина ли е, че фирмите са си купили спокойствието? На такива участъци се строи зид, а не калпава мантинела. Кой е правил проекта? Геодезисти участвали ли са? Кой ще потърси отговорност за калпав проект? Кой е поръчал проекта? Кой го е платил? Кой го е изпълнил криво-ляво? Защо е приет с 2 г. закъснение? И защо струпват вината върху главата на шофьора, като съобщават, че се е движил с 53 км в час, при ограничение 40 км/ч, сякаш се е движил с 530 км/ч?

Арестувания автобусен шофьор

 Цветанов заяви за ВЯРА, че „Мегаинвест холд“ няма нищо общо с проблемния участък от пътя. Фирмата наистина е била подизпълнител при извършването на ремонтните работи, но на друга отсечка. „Разследващите ще разберат това, след като прочетат договора, който им е предоставен, заедно с осребрените фактури“- категоричен е Цветанов.