Историческият музей отваря ателиета по ръкоделие, сръчни дами учат тънкостите на дупнишката шевица

Анелия Геренска

Директорът Анелия Геренска: В края на септември подреждаме изложба

 

Дами с афинитет към ръкоделието ще изучават тънкостите на дупнишката шевица. Този месец в Дупница ще се проведе обучение, в което любители на ръкоделието ще се учат да бродират автентичната шевица, украсявала в миналото дрехите на жените от Дупнишко. „Вече имаме записани желаещи и в края на септември ще подредим изложба”, каза директорът на Общинския исторически музей в Дупница Анелия Геренска.

„Кандидатствахме със свой проект „Да везем като баба! Възраждане на дупнишката шевица” и получи финансиране от Национален фонд „Култура” по модул „Културно наследство”. Проектът е в процес на изпълнение и ще продължи една година. Целта му е да възроди знанието за дупнишката шевица като част от украсата на традиционния женски костюм в Дупница.
Вече сме стартирали изследователската работа и каним дамите, които умеят да бродират, да се включат в нашите ателиета. Проведе се обучение, в което всички желаещи, любители на ръкоделието, ще се научат да бродират автентичната шевица, украсявала в миналото дрехите на жените от Дупнишко”, уточниха от Историчаския музей.

Оттам припомнят още, че любителите на ръкоделието много отдавна бродират осъвременен вариант на шевицата, характерна за украсата на традиционния женски костюм в Дупница. Именно затова историците от местния музей са решили да я възстановят изгубената дупнишка шевица.