Бивш кмет построи параклис в Нова Ловча, певците Наум Странжев и Джемиле Стамболиева вдигнаха десетки на хорото

Гостите за празника в пограничното село Нова Ловча хапнаха вкусен курбан, Андонов: Храмът е на мой имот, но той е на всички вярващи

Нов параклис бе открит в пограничното хаджидимовско село Нова Ловча за Малка Богородица. Параклисът е построен от бившия кмет Любен Андонов в негов имот с овошки. След кметуването и пенсионирането си Любен Андонов е един от най-ревностните черковни настоятели. „През февруари тази година реших да посторя параклис в свой имот. Идеята ми е храмът да пази вярата и да събира вярващите християни от селото, общината и региона по всички празници. Въпреки че построих параклиса на мой имот, той не е мой, той е на всички вярващи хора. Мечтата ми е той да остане за поколенията, да крепи вярата  им и да го поддържат с такава любов, с каквато го построих и с каквато ще го поддържам до последния си дъх”, призна инициаторът.

Да запалят свещ и да присътват на откриването на параклиса, край село Нова Ловча се събраха десетки гости. Бе даден и курбан. Заколена бе една овца и допълнително бе купено крехко телешко месо, с които бяха нагостени всички гости на празника. За настроението на празнуващите се грижеха оркестърът на Панчо Иванов и солистите Наум Странжев и Джемиле Стамболиева. Настроението бе на макс, извиха се много бурни хора.

Село Нова Ловча се намира на самата гранична бразда с Гърция. То е разположено в подножието на планината Славянка. През  1913 г. след Междусъюзническата война Ловча остава на територията на Гърция. По-късно една трета от Ловчанското поле остава на територията на България, а две трети в пределите на днешна Гърция. На мястото на българите са настанени гърци бежанци. В момента в хаджидимовското село Нова Ловча живеят около 50 жители, които са само възрастни хора.