Читатели алармират: Опасно! Блокът на бившите общежития на закрития Учителски институт в Дупница се руши! Съседи: Превърна се в свърталище на съмнителни хора, от сградата хвърчат стъкла, ще стане беля

Лично аз бих купил апартамент на децата ми – те са в чужбина и в момента се оглеждаме за жилище, заяви дупничанин от квартала

Над блока тегне сянката на драматична смърт – преди години от последния етаж се хвърли строителен работник

Блокът с бившите общежития на закрития Учителски институт в Дупница се руши и е опасен, алармираха на редакционните телефони обезпокоени граждани. Живеещи близо до сградата, намираща се на ул. „Св. Георги”, сигнализират: Блокът е в ужасно състояние, част от стените са напукани. Сградата се е превърнала в свърталище на съмнителни хора. Прозорците са изпочупени, падат стъкла. Там играят деца, може да стане беля…

Блокът, който е в непосредствена близост до юндома и Спешния център, наистина е в окаяно състояние, установи проверка на „Вяра”. 6-етажната сграда пустее. Живот се забелязва само в два апартамента – вратата на терасата на единия беше отворена и имаше изпрани обувки, а на терасата на другия се виждаше пране. Двата входа бяха затворени. Стените около тях са с паднала мазилка. Прозорците на някои от апартаментите са изпотрошени, по тревата край блока има стъкла.

Добре би било да продадат апартаментите, иначе виждате как се стопанисвет. Всичко се руши. Лично аз бих купил

апартамент на децата ми – те са в чужбина и в момента се оглеждаме за жилище. Блокът е на хубаво място – близко до центъра, до пазара, на метри  е „Бърза помощ”, но не знам дали се продават апартаментите, каза мъж от квартала, който не пожела да се представи.

Припомняме, че предишни години блокът бе включен в програмата за управление на общински имоти за продажба, но остана непродаден. Припомняме още, че през 2011 г. от последния етаж на блока се хвърли и почина на място строителен работник от Момчилградско, който бе настанен там заедно със свои колеги, които работеха по благоустрояването на централния плащад в Дупница.

За коментар по тематка потърсихме зам.-кмета Крум Милев, когото не успяхме да открием, както и шефката на отдел „Общинска собственост” Таня Георгиева, която обаче беше в отпуск. По препоръка на друга служителка от отдела и на посочен от нея имейл адрес изпратихме въпросите и писмено.
Питаме: Община Дупница поддържа ли блока? Кой охранява сградата? Има ли оплаквания, свързани с това, че тя крие опасности? Колко са живеещите в блока, правомерно ли са настанени, ако са се самонастанили, какво ще бъде предприето? Какви са намеренията на общината, свързани с блока?

Община Дупница запазва правото си на отговор.

Блокът с бившите общежития пустее от години.

Сградата се руши.