Кметът на Дупница Методи Чимев организира безплатни медицински прегледи, лекари изследват бял дроб, кръвна захар, еластичност на кръвоносните съдове, костна плътност, кръвно налягане, ЕКГ..

Безплатни измервания на здравни показатели със зелената линейка на Фондация АДРА ще се проведат в следващите дни в Дупница със съдействието на Общината. Возилото ще бъде паркирано на пл. Свобода и всеки желаещ ще може напълно безплатно да се подложи на изследванията – тегло, ръст, процент на мазнините в тялото, обем на бял дроб, кръвна захар, еластичност на кръвоносните съдове, костна плътност, кръвно налягане, ЕКГ по преценка на лекар, както и консултации. Линейката ще бъде в Дупница от четвъртък до събота (включително) като часовете за изследванията са от 13 до 17,30 часа. Всеки ден ще има и здравни беседи от лекар-специалист от 18.00 до 19.30 ч. в заседателната зала на администрацията.

Инициативата е наречена „Здравно експо“,  мерим костната плътност, кръвната захар, кръвното налягане, телесното тегло , белодробната функция и др., обясни д-р Веска Войчева, бивш директор на надзора по заразни болести при РЗИ и част от медицинския екип на „Зелената линейка“. Общо 9 са постовете, които всеки може да посети. Няма никакви ограничения за пол и възраст. Макар остеопорозата да засяга по-възрастните хора, изследвания се правят и на по-младите, тъй като заболяването подмладява. Ако бъде открито навреме, остеопорозата може да се  лекува и стопира.

Резултатите от изследванията се описват в пациентски лист и всеки ги получава веднага. Ако има открито някакво заболяване, пациентите се насочват към личния си лекар, каза д-р Войчева. Тя допълни, че за съжаление българите стават все по-болни. Особено хората в селата имат по-малък достъп до медицинска помощ, затова именно „Зелената линейка“ се е насочила към такива райони. Хората там бързо научават, че им гостуваме,   първи ни чакат на площада, където обикновено се стационираме, коментира д-р Войчева.