Александър Манолев отказа номинацията за транспортен министър заради “съшити обвинения” и провокации

„Искам премиерът Бойко Борисов да оттегли номинацията ми за поста министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията”.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет роденият в петричкото село Кулата Александър Манолев, който досега заема поста заместник-министър на икономиката и бе номиниран за креслото на Ивайло Московски.

Манолев мотивира искането си да не е министър на транспорта заради „съшити обвинения” и провокации срещу него.

„Искам от премиера номинацията ми за министър на транспорта да бъде оттеглена. Причината за това е координираната атака, която се провежда срещу мен от една определена група. Със скалъпени твърдения и без доказателства се опитват явно да блокират работата ми в министерство на транспорта. Ясно ми е че по този начин се атакувам не само аз, но и целият кабинет. Давам си сметка, че всички тези съшити твърдения нямат нищо общо с истината, напротив, има доказателства точно в обратната посока.“ Това заяви на извънреден брифинг номинираният за министър на транспорта Александър Манолев. Той е заемал високи постове като зам.-министър на транспорта, шеф на Агенцията за метрология, зам.-министър на икономиката, но тогава не е бил атакуван.

“Много въпроси си задавам, Сигурен съм, че и вие имате. Най-важният за мен е защо точно сега някой реши да съшива подобни твърдения, при положение, че аз съм заемал ръководни позиции и преди. Явно обаче някой се притеснява от реформите и политиката, която бих провеждал в Министерството на транспорта. Не мога да допусна да ме вкарат в обяснителен режим”, заяви Манолев.

“Днес имах открит мъжки разговор с премиера Борисов и вицепремиера Валери Симеонов. Получих над 6700 преференции. Срещал съм се с много хора по време на последните парламентарни избори. Явно е, че точно сега е моментът да се атакува. Разбирам каква щета се цели да се постигне с това и не мога да го допусна”, каза още той.

Манолев заяви още, че му предстои среща с адвокати, за да предприеме контрадействия. Каза още, че не е решил дали ще подаде оставка като зам.-министър на икономиката. Не искал да взима решение под въздействие на емоции, искал да си отговори на редица въпроси и тогава да действа.

Манолев е роден в Кулата през 1976 г. Той е син на бившия митничар и дългогодишен кмет на пограничното село Димитър Манолев. Завършва икономика в University College London, a впоследствие е специализирал “Управление на структурни проекти на ЕС”, “Бизнес комуникации и връзки с медиите” и “Инвестиции в развиващи се пазари” в Унгария, Чехия и Англия. Работи в Националното сдружение на общините, където отговаря за подготовката на проекти за европейско финансиране. През 2002 г. става директор по търговските въпроси в “Транскарт” АД. От май 2004 до май 2005 г. е директор “Интеграция и развитие” в ЗАД “Булстрад Виена иншурънс груп”, а от 2009 до 2011 г. е в борда на директорите на “Булгартабак холдинг”. Впоследствие работи и като ръководител на дирекция “Мобилтел”, а в края на 2015 г. влиза в изпълнителната власт.

Припомняме, че днес парламентът трябваше да гласува оставките на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на вътрешните работи и на транспорта, но това не се случи заради непостъпил в деловодството на парламента указ на президента за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

News.bg обяснява, че визираните публикации в медии са от “Капитал”, където се посочва че Александър Манолов е син на дългогодишния кмет на петричкото село Кулата, който в частния си бизнес е печелил обществени поръчки за над 3 млн. лв., с възложител държавното енергийно дружество “Мини Марица-изток”.

Дружествата, изпълняващи поръчките са създадени непосредствено преди изпълнението, като за тях липсва информация.

Също така се посочва, че бизнес партньор на Манолев е Веселин Чолаков, който държи обществени поръчки в енергийния сектор за 19 млн.лв., като основни възложители са АЕЦ “Козлудуй” и “Мини Марица-изток”, а бивш партньор е и общинска съветничка от Сандански Юлиана Янева, която е била обвинена за данъчни престъпления.

Публикацията свързва Манолев и с друг бизнесмен – Костадин Костадинов, убит през 2004 г.