Екоинспектори запечатаха сметищата на Невестино, ще транспонтира ли отпадъците си до депото край Самоков

 

Екоинспектори са запечатали и двете сметища на община Невестино – едното в местността Ямен, другото край село Ваксево, съобщиха от администрацията. От седмица отпадъците се трупат в контейнерите за смет и в чували до решаване на проблема с транспортирането им.

И двете сметища са официално закрити от 1 януари т.г. Ако продължат да бъдат използвани, общината ще бъде санкцинирана. Същевременно общината в Невестино все още не е получила отговор от общинската администрация в Самоков дали може да кара отпадъците си на депото край планинския град и ще сключат ли договор двете общини. . Според разпореждане на екоминистерството, Невестино трябва да използва квота на депото в Самоков.

Община Невестино генерира по около 8 хил. тона боклук годишно. Сметосъбиране се извършва в 13 от 23-те нейни села. При положителен отговор от управата на Самоков,  общината в Невестино ще се изправи пред допълнителни трудности – трябва да осигури  необходимата транспортна техника, която е вариопреса клас Евро-4. Разстоянието до Самоков е около 80 километра в едната покоса. т.е. разходите ще са сериозни.

Проблем е и това, че пътят Дупница-Самоков след с.Клисура е в много лошо състояние и евентуалното транспортиране на отпадъците от Невестино до планинския град става почти невъзможно.