Кметът на Банско Георги Икономов от Андора: Двата курорта са равни по площ, планините също, строят нови лифтове, залагат на скъпи туристи

Георги Икономов и Малин Джермански в Андаро

Една точица между Франция и Испания, държавата с площ, точно колкото Община Банско. С планини, високи колкото Пирин! И дотук с приликите!
Това е Андора – едно впечатляващо кътче в Пиренеите, което има с какво да се гордее в сферата на туризма. 
В рамките на работното посещение, което осъществих по линия на Министерството на туризма заедно със съветника на министър Ангелкова – “Малин Бистрин, се срещнах с министъра на туризма на каталунската държава Франческ Камп. Поговорихме надълго. Андора също ще бъдат домакини на старт от Световната купа по ски през март 2019 г. И много се радват, че са успели да се преборят за него с големите държави в ските. Само за тази година инвестират над 40 млн .евро – изграждат нова кабинка, на друга линия са сменили всички кабини с нови, и удължават изкуствено, с много сложно съоръжение финалната част на пистата, където ще се проведе купата. Имат три ски зони, 310 км писти и десетки лифтове, най-високото голф игрище в Европа – на 2000 м надморско равнище. Храната и виното са превъзходни, а на една от централните улички в града гордо заема място един истински шедьовър, дело на гениалния Салвадор Дали.
Развити са летните атракции, страната е домакин на световна купа по планинско колоездене, и на етап от Тур дю Франс. Годишно имат 3 милиона туристи и 7 милиона нощувки. Не залагат на ниски цени, за да бъдат конкурентни. Работят НЕ за увеличаване на броя туристи, а за привличане на по-скъпи туристи. Следят развитието на Банско отблизо, което е донякъде ласкателно. Но ние има какво да научим от тях…”- съобщи кметът Георги Икономов от Андора.