Председателят на НПО “ Милост за слабите“ Кирил Бонев: Общинските съветници не трябва да взимат заплати

По утвърдена  практика, в края на сесията вчера на Общински съвет-Самоков бе дадена възможността на гражданите Кирил Бонев и Димитър Слатински, заявили писмено искането си, в рамките на 5 минути да направят своите изказвания.

Председателят на сдружение „Милост за слабите“ Кирил Бонев възрази срещу месечните възнаграждения на съветниците в Самоков.  Той  за пореден път изложи и някои от най-сериозните проблеми пред социално слабите граждани на Самоковска община. Един от тях е здравната грижа, тъй като почти всички, нуждаещи се от милост, нямат здрави осигуровки.

В навечерието на зимата от изключителна важност е да се създаде организация и осигури място за временно настаняване на бездомни. Това е въпрос, който председателят Бонев многократно е поставял пред местната власт. Но и до настоящия момент в Самоковска община  няма решение по проблема. Бонев  отново попита зам. кмета по финансите Сия Шехтанова какви средства е похарчила общината за последните три години, за да плати изявите на етърва й (Радостина Доганова – бел на ред. ), но отговор не получи.

Бонев се обърна и с въпроса към Шехтанова: „В четвърти квартал, в пенсионерския клуб извършва ли се странична дейност. Вярно ли е, че там майката на зам.кметицата Шехтанова урежда счетоводството, и в конфликт на интереси ли са двете“. Ще се позовем на статии, това съм го прочел в местна медия.

Шехтанова бе категорична, че това не отговаря на истината „Може да има съвпадение на фамилии , но майка ми се казва Антоанета Шехтанова. Пенсионер е от преди месец, няма нищо общо с работа в пенсионерския клуб, при това тя е инженер по професия и никога не се е занимавала със счетоводство. Категорично отричам  да е имала общо с такава работа“, заяви тя.

Председателката на ОбС- Силвия Стойчева се обърна към Бонев, като го помоли, когато прави изявления първо да ги проверява и след това да ги огласявя от трибуната на Общински съвет. “Не е приятно  откровени неистини  да бъдат съобщавани по този начин“, заяви Стойчева.

Ето какво каза Бонев пред съветниците:

„Всички съветници сте назначени някъде на служби, повечето имате по-няколко бизнеса, тези пари са ви като допълнителен доход. Няма нужда от разхищение, не заслужават повече от стотинки“, категоричен беше Кирил Бонев и добави:

„Мисля, че трябва да се работи с откровеност към гражданите, а не с красиви демагогии. Крайно време е нашите велможи да вземат социалните проблеми в свой ръце. Имам въпрос към всички съветници. Има ли поне един съветник от вас през мандата си да е дарил месечното си възнаграждение или много малка част от него на социално слаб или болен човек- вероятно няма. Всички, плюс възнаграждението си, имате бизнеси. Къщите ви се санират безплатно, защо един от вас не се откаже от възнаграждението си. Спомням си във времето само Пламен Найденов Ангелов даде 100 лв. на една нещастна жена. Ако съм ви обидил се извинявам. Нулев е резултатът от хората, назначени по временната заетост. В града ни ще пламнат епидемии от мърсотия и сметища.  Наблюдението ми е, че нерегламентираните сметища в града са вече ежедневие. Крайно време е да има и зам. кмет по управление на отпадъците.

Две самотни сестри близначки от Самоков, едната е в инвалидна количка, а сестра й я обгрижва  денонощно, достатъчно ли са подкрепени от служба Социално подпомагане. Това е жизнено важен проблем. Според мен гражданското общество не работи както трябва.

Проблемите в града са много и се задълбочават. Нека данъкоплатците, които имат задължение към общината да бъдат обслужвани от нея, а не както до сега общината да не ги обслужва“, заяви Бонев.

Съветникът Александър Боев от ПП ГЕРБ се почувства засегнат от чутото относно възнагражденията и какви даренията е направил .

“Това, че не съм обявил публично като съветник какво съм дал и дали не съм дал, ще отговоря , че  това не е истина. За мен е важно да помогна на един човек когато има нужда, а не е важно дали ще бъде съобщено във вестник или телевизия. Всеки го прави със своята съвест и своя ангажимент към определени хора. Не съм съгласен с това. Не съм съгласен и с констатацията, че общинските съветници си санират къщите безплатно. Имотите са известни на общинските съветници, може да се направи справка. Аз мога да отговоря за мен, че не ми е саниран дома по тази програма. Не слагайте под общ знаменател нещата, и да обявявате пред цялата общественост неистини“, заяви Боев.

Въпроси за това как се харчат парите на данъкоплатците  постави и Димитър Слатински. На предходни заседания на Общинския съвет той няколко пъти попита какви суми по изяви общината е платила за празника на Самоков. Но и той не получи отговор – нито на юнското, нито на юлското, нито на вчерашното заседание на избраниците . Този път Слатински попита директно зам.кмета по финансовите въпроси Сия Шехтанова: „След толкова дълго време успяхте ли да приключите с финансовите резултати за празника на града, за хонорари на различни състави, и дали са останали някакви средства.“

Вместо зам.кметицата  Шехтанова да отговори на въпросите на Слатински, кметът Георгиев побърза да вземе думата: “Аз ще отговоря на въпросите, но нека да бъдат входирани и през Общински съвет. Така под формата на разговор, директно сега не мога да отговоря, а не искам и да бягам да дам отчет“, каза Георгиев.

Слатински за пореден път поясни на кмета, че многократно е входирал въпросите си, но отговор до ден днешен не е получил. „Отговорете ми днес“, настояваше Слатински.

Съветникът Васил Зашкев от името на гражданите също се обърна с въпрос към кмета Георгиев. Той попита:

“Защо на електронната страница на общината не се публикуват решенията на Експертния съвет.“

В отговор кметът Георгиев заяви, че ще вземе в предвид забележката , но изрази несъгласие, от чутото , че не се качвали решения. “Ще проверя, ще отговоря и ще коригираме проблема“ обеща  Георгиев.

 

Марияна Вучова