Брюксел: Няма демокрация без свободна журналистика

При никакви обстоятелства журналистите не трябва да бъдат затруднявани, заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан със задържането на журналисти в Гърция, предаде бТВ.

Говорителят отбеляза, че комисията все още не е запозната изцяло с обстоятелствата, довели до задържането на журналистите. Той добави, че отговаря на въпроса в общ смисъл.

Европа винаги трябва да бъде място, където свободата на печата е свещена. Твърде много наши журналисти биват затормозявани, притискани, убивани. Няма демокрация без свободна журналистика, посочи говорителят, като се позова на част от речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент по-рано този месец.

Говорителят посочи, че ЕС прави необходимото националните власти да работят за справедливост на основата на върховенството на правото. Работата на институциите на ЕС е да наблюдават за спазването на тази отчетност и журналистите да могат да си вършат работата, допълни той.

Трима гръцки журналисти бяха задържани по жалба срещу тях на министъра на отбраната на Гърция, предаде БТА. По-късно днес те бяха освободени. Журналистите се предали доброволно след твърдения на министъра, че са го оклеветили.

В статия на журналистите е описана злоупотреба със средства от ЕС от страна на бизнесмени, свързани с гръцкия военен министър Панос Каменос. Прокуратурата ще разследва случая, без да повдига засега обвинения срещу тримата журналисти.