Опънаха 80-метрова черга обсипана с над 300 зелника, баници и питки на международния фестивал “Балканска черга” в Шишковци

Над 300 зелника, баници и питки бяха наредиха на 80-метрова черга

Осмото издание събра на една обща маса над 3 хиляди българи, сърби и македонци, кръшни хора и народни песни огласиха мегдана селото на Майстора за три дни, 52- годишната Лиляна от Босилеград засука кори, завъртя качамак с пръжки

Кюстендилското село Шишковци събра за осма поредна година на една трапеза над 3 хиляди българи, сърби и македонци, на единствения по рода си Международен фестивал „Балканска черга“. Върху 80- метрова домашно тъкана черга, бяха аранжирани над 300 зелника, баници и питки. Мнозина искаха да вкусят от тестените изкушения, а някои си и дори броиха по 20- 25 лв. за зелник.

Мариса Козова и Вивиан Хаджиева

Повече от 150 изпълнители на народни песни и танцови състави огласиха мегдана и разлюляха земята в центъра на селото на Майстора. 6- годишните талантливи изпълнители на народни песни- Мариса Козова и Вивиан Хаджиева от Кюстендил, обраха аплодисментите на публиката. Присъствието на толкова много народ тази година на уникалното събитие, спокойно може да се впише в книгата на рекордите на Гинес, коментираха организаторите на тридневния фестивал.

“Този фестивал го правим с цел да запазим българщината, традициите и духа на това, което са вършили, пели и играли нашите баби и дядовци. Да го покажем на по-младите и да го предадем нататък. С годините фестивалът достигна огромни мащаби, както по посещаемост, така и по- интерес от всички краища на страната ни”, каза Климент Терзийски, кмет на селото и допълва, че в първите години на фестивала идвали предимно баби и дядовци, но сега на сцената се изявяват и деца, и по- големи моми и момци.

„Този фестивал се провежда за осма поредна година и с всяка изминала се радва на все по-голям интерес. Тази година поставяме акцент на характерните за нашия регион зелници. За това опънахме 80-метрова черга от зелници, в която участваха майстори от трите държави. За първи път всички гости ще могат да се насладят и на „Кухнята на баба“. Поставили сме автентична печка на дърва в центъра на селото, намерихме тиган от едно време, който калайдисахме и така всеки един от нас ще може да види как навремето нашите баби са приготвяли различните ястия“, коментира един от организаторите Борислав Крумов.

Над 150 изпълнители и състави се изявиха на сцената

 

„На днешния ден няма как да не си спомним, че Балканската черга е тъкана през вековете с много мъки и сълзи, и че трябва всички заедно да вложим много усилия и разум тя да се тъче с братска обич и майчина нежност. Гнездото на веселието и красотата от векове е Шишковци“, каза по време на откриването на фестивала кметът на Кюстендил Петър Паунов. Откриването бе съпроводено с изпълнение от фолклорното изпълнение на кюстендилския славей Димана Крумова. Друг уникален глас, този на Василиа Петрова също се извиси над Шишковци. Сред участниците бяха и бабите от петричкото село Кулата, които пяха на сцената.

Фестивалът впечатли със своя колорит, пъстрота и изобилие от всякакъв вид храна, алкохолни питиета, сладки изкушения, уникални произведения на изкуството, както и стари забравени занаяти.

В своя вихър с точилката в “Кухнята на баба”, бе 52- годишната Лиляна Стоименова от Босилеград. Освен уникалният си зелник, който сътвори пред присъстващите, тя ги гости и с вкусния си качамак с пръжки и сирене.

“Меся отдавна, научих се от майка ми и стрина ми. Замесвам бялото брашно с мая, след което сукам и точка корите, в зависимост от тепсията е техния брой. Една малка и голяма слагам на дъното. Правя смес от спанак, лапад, зеле и лук, едно яйце и мас, и всичко това умачкам. Слагам го в малката кора, умотвам го и турам у средата. Около нея слагам другите кори, сирене и олио. И така няколко реда. Накрая завивам с голямата кора, като леко я нагъвам и слагам да пека. За три дни омесих 7 зелника, като 5 съм донесла тук”, разкри рецептата си Лиляна.

За изминалите три почивни дни, хората които преминаха през фествала “Балканска черга” не останаха разочаровани. Те се насладиха на старинните неща, останали от векове и видяха красивото настояще в село Шишковци, където 13 скари не смогваха с кебапчетата и кюфтетата.

Лиляна Стоименова завъртя зелник

Димана Крумова

Петър Паунов, Климент Терзийски и Борислав Крумов /отляво надясно/