Съдът в Пловдив безкомпромисен: Адвокат Стефан Матеев от Сандански остава в ареста за нахлуването в Роженския манастир

Прокуратурата: Обещал на останалите, че ако намерят съкровището, стават милионери

Съдиите в Пловдив решиха съдбата на санданския адвокат Стефан Матеев, като бяха непреклонни към претенциите на защитата. Окръжният съд в Пловдив потвърди най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” за санданския адвокат Стефан Матеев и 21-годишния Юксел Митев, задържани за обира на Роженския манастир.

Мотивите на окръжните съдии са същите като на районния съдия, който миналата седмица ги остави в ареста – налице е тежко умишлено престъпление, обирът е бил извършен с изключителна дързост. Санданският адвокат и Юксел Митев обжалваха задържането си. Съдът обаче прецени, че Митев може да се укрие, тъй като работи в Кипър, а Матеев може да извърши ново престъпление. Другите две непълнолетни момчета се разминаха с мярка “надзор”. Припомняме, че на 18 септември тази година, в съучастие с още двама непълнолетни, адвокат Стефан Матеев и Юксел Митев извършиха грабеж в светата обител. Съществува легенда, че в манастира е скрито съкровище от миналото и четиримата нахлуха маскирани в светата обител да търсят жълтици.

Според прокуратурата Матеев е разпределил ролите на безработния Юксел Митев и на другите двама непълнолетни ученици. Санданският адвокат е обвинен и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. Според обвинението налице са гласни и писмени доказателства, че Матеев е организирал грабежа и внимателно определил ролите на другите участници в него. При нахлуването в манастира те използвали преправен газов пистолет. По време на обира похитителите нападат отец Теофил. За да не се съпротивлява, игуменът е бил завързан с тиксо, а телефонът му отнет. Групата търсела съкровище, но така и не успяла да го открие. „Ако открием съкровището, няма да има нужда повече да работите. Ставате милионери”, казал на останалите трима адвокатът, стана ясно от думите на прокурора в съда в Пловдив. Според прокуратурата адвокатът е дал тиксо на останалите, за да вържат свещеника в манастира и да могат да разбият стената. Взели телефона на отеца, за да не може той да се обади и да повика помощ. Усетили се, че има камери и се върнали да ги разбият, но не съобразили, че записите се пазят на друго място. Отново според разследващите обирджиите са търсели съкровище, скрито в обителта. Това били митични пари за откуп, който четата на Яне Сандански получила в началото на миналия век при отвличането на американската протестантска мисионерка мис Елън Стоун и бременната й приятелка Катерина Цилка. За откупа на двете няколко месеца по-късно били платени 15 000 турски златни лири, които според легендата били скрити в Роженския манастир.
По делото са разпитани шестима свидетели, както и петима полицаи, които са се отзовали на сигнала.