Синът на убития преди 20 г. Кирил Малинов иска обезщетение от прокуратурата и съда в Кюстендил

Мирослав Начев

Прокуратурата на Република България солидарно с Окръжен съд-Кюстендил са осъдени на първа инстанция да заплатят 10 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на Калин Кирилов Малинов, син на намерения убит в езерото в Николичевци Кирил Малинов през 1998 година. Решението е на Окръжен съд- Благоевград по гражданско дело, заведено от адвокат Ангел Ангелов, който представлява сина на убития, по дело за обезщетение за забавено правосъдие. Искът е на обща стойност 150 316, 67 лева неимуществени вреди и 84 900 лв. имуществени вреди. Съдът в Благоевград отхвърля иска в останалата му част.
Окръжен съд-Кюстендил, представляван от председателя Мирослав Начев, обжалва решението пред Апелативен съд- София, защото цитирам: Решението в атакуваната част е постановено при съществено нарушение на процесуалните правила, нарушение на материалния закон и е необосновано”.
Калин Малинов имаше претенции за неимуществени вреди към осъдените за убийството на баща му на първа инстанция – Окръжен съд-Кюстендил, а след това напълно оправдани от Апелативен съд – София и ВКС – Асен Китанов-Психото и Васил Шатков.
“При това развитие на наказателния процес ние няма от кого да си търсим обезщетението за “кръвнина” и заради забавеното правосъдие насочихме претенцията си за обезщетение към прокуратурата и съда”, коментира адвокат Ангелов.
От Окръжен съд-Кюстендил заявиха пред „Дарик”, че ще коментират делото след окончателното решение по случая.