МС даде 20 млн. лв. допълнително на Държавен фонд “Земеделие”

Министрите от третия кабинет “Борисов” одобриха допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд “Земеделие” за 2018 г. Общият размер на допълнителните разходи е до 20 750 000 лв., съобщиха от МС.

Средствата са необходими за извършване на плащания за финансиране на разходи за ДДС на общини по одобрени за подпомагане проекти по ПРСР и Програмата за морско дело и рибарство.

Министрите одобриха условията за отпускане на временни безлихвени заеми от централния бюджет по бюджетите на общините, съобщиха от МС.

Условията са за финансиране на разходи за междинни и окончателни плащания по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014 – 2020 г. и тяхното възстановяване.

Според информацията на МС общините бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони са с малък бюджет и приходи. Те са силно затруднени да осигуряват собствени средства за междинните и окончателни плащания към изпълнителите по съответния проект. Парите трябва да бъдат осигурени преди подаването и одобряването на заявките за плащане от фонд “Земеделие”.

Временните безлихвени заеми от централния бюджет ще се отпускат на общини с одобрени проекти по оперативната програма (ПРСР), които са сключили договор с Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Едно от условията е общините да нямат и задължения към ДФЗ. Изключение се прави, ако е допуснато разсрочване, отсрочване или обезпечение на задълженията.

Общините ще могат да получават безлихвен кредит в размер, който ще се предоставя на общината за извършване на междинни плащания и е до разликата между общия размер на одобрените за финансово подпомагане разходи, включени в заявките за плащане, и платеното по проекта авансово плащане от Държавен фонд “Земеделие”.