Директорът на музея Веселин Хаджиангелов показва свои открития за Царшишмановите дни в Самоков

Веселин Хаджиангелов

Дванайсетите Царшишманови дни в Самоков тази година ще се състоят на 5, 6 и 7 октомври – петък, събота и неделя. В рамките на традиционната проява в рилския град се организират Международен научен симпозиум под надслов „Памет – наследство – култура” и Балканската културна филмотека, която ще отбележи своя 13-и сезон.
Откриването на форума е на 5 октомври.
Основен организатор на Царшишмановите дни е Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” с гл. секретар д-р Росен Малчев и секретар – самоковеца доц. д-р Константин Рангочев. В Международния научен симпозиум ще вземат участие научни работници от институти, университети, музеи както от нашата страна, така и от Русия, Германия и Македония. Свои изследвания ще представят директорът на Историческия музей в Самоков – археологът Веселин Хаджиангелов, и утвърдените местни краеведи Георги Захов и Иван Ненов, както и младият автор Силвио Томов.
По традиция ще бъдат връчени награди. Предвидено е участници и гости да разгледат и някои забележителности на Самоков и района.