Наградиха войниците Десислав Йорданов, Евгени Георгиев и Кристиян Георгиев, след като спасиха дядо от горящата му къща

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на церемонията в Благоевград: Мислете за България по 1 минута на ден

Кметът Атанас Камбитов раздаде наградите „Личност на годината” в Благоевград като част от тържествата по отбелязване на 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

В категория „Бизнес“ награда взе Милена Ризова, „Финанси“ – Захарин Ханджийски, „Здравеопазване“ – Славка Карабельова, „Принос за културата“ – Марина Кунгелова, „Спорт“ – Стоян Сотиров. В категория „Образование“ – директорът на 11-о ОУ Марияна Митова, „Право“ – съдия Серафимка Мадолева, „Здравеопазване“ – Таня Иванова, „Морал“ – отец Светослав Кючуков, „Съхранение на традициите“ – Дончо Ангелов. В категория „Пример за гражданска ангажираност“ приз получи гл. инспектор Петър Зашев, инспектор инж. Кирил Бойчев и Емилия Канайкова, „Медии“ – Валери Младенов. Ефрейторите Десислав Йорданов и Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев бяха отличени с приза „Пример за професионализъм и гражданска ангажираност“.

Припомняме, ефрейтор Десислав Йорданов, ефрейтор Евгени Георгиев и редник Кристиян Георгиев извадиха дядо Георги Георгиев от горящата му къща в кюстендилското село с. Пиперков чифлик. Той  беше спасен по чудо от голям пожар в къщата си, след като тримата войници, които минавали оттам, го извели малко преди да попадне в пламъците.

Катя Сейменска и Мариана Радева бяха наградени в категория „Хора в неравностойно положение“. Награди получиха отличените като почетен гражданин – Константин Цеков, проф. д-р Крум Кацаров и посмъртно на големия актьор Николай Кимчев, за когото бяха излъчени и кадри от филма „Сърце от светлина“. По време на събитието кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов награди и носителите на стипендия „5 октомври“ за 2018/2019 година, като обяви намерение следващата година да направи всичко възможно наградите да са повече. В програмата взеха участие  Биг Бенд – Благоевград, емблемата на Пиринския край – Ансамбъл „Пирин“, хор „Ален мак“, вокално студио „Фа диез“, Александрина Механджийска, дуо „ЕЛИАН“, музикално училище „Престо“. По традиция финал на тържествената церемония постави песента „На многая лета“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства на тържествената сесия на Общински съвет – Благоевград, посветена на 106-ата годишнина от Освобождението на Горна Джумая. Заедно с него гости на събитието бяха народният представител от ГЕРБ-Благоевград и областен координатор на партията Даниела Савеклиева, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, общински съветници, общественици и много граждани, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Цветан Цветанов призова присъстващите в залата на Драматичен театър „Никола Вапцаров” в Благоевград да мислят поне по една минута на ден за България, защото това ще ни направи по-добри. „Такива паметни дати като 5 октомври ни дават възможност да се връщаме към историята и героите, които с делата си ни завещаха да бъдем единни и да мислим за Майка България“, подчерта той. „Спомняйки си драматичните събития от 5 октомври, съхраняваме нашата идентичност, пазим историята, за да я предадем на поколенията след нас. Със своето дело освободителите на Пиринския край и връщането му в пределите на родината ни дават пример как в името на една кауза мажем да се обединим, а днес повече от всякога имаме нужда от единение”, каза още в празничното си слово Цветан Цветанов. По време на тържествената сесия бяха отличени и жителите на Благоевград, допринесли за неговото развитие в различни сфери и области. Заедно с кмета на Благоевград Атанас Камбитов председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов връчи наградите „Личност на годината” на 13 жители на Благоевград.