Румен Радев: Стотици хиляди българи живеят в бедност

Румен Радев

Днес стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване. Те са поставени в унизителни условия да не могат да посрещнат свои елементарни човешки нужди. Това каза президентът Румен Радев, който откри дискусия с над 60 представители на бизнеса, синдикатите и академичната общност, бивши министри и секретари на президента по темата „Неравенства и бедност в България”.

В момента, в който се говори за стабилност, ръст на БВП и рекордни стойности на БВП, толкова повече трябва да говорим за бедността, как се разпределя БВП и по какъв начин се разходват публичните средства, категоричен беше държавният глава.

Според Радев трябва да се пресекат схемите, които правят неравенствата в държавата необратими.

„Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото. Има някакъв праг, до който са допустими, но неравенствата са далеч от всякакви европейски показатели и пропадат опитите за всякакви национално значими цели за развитие. Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства придобиват необратим характер”, заяви държавният глава.

Бедността ражда корупция и престъпност, бедността е липса на работа, сигурност и шанс за реализация, тя отнема от обществото перспективата за динамично развитие, посочи президентът.

Секретарят по социалната политика на президента Гълъб Донев отчете, че разликата в доходите за 2017 г. между 20-те процента на най-богатите и 20-те процента на най-бедните е 8 пъти при средни нива за ЕС от 5,2, по данни на Евростат.

1,7 млн. българи живеят с доходи до 600 лева при минимална заплата от 510 лева. Повече от 2,3 млн. българи – близо 78%, живеят с месечен доход до 1000 лева. Около 400 000 живеят със средни доходи между 1000 лв. и 2000 лв., които не им осигуряват икономическа сигурност.

Други 400 000 са работещи бедни с доходи под линията на бедност, която за тази година е 321 лева.

 

 

 

 

btvnovinite.bg