Затягат контрола по доставките на лекарства в онкоболницата на Благоевград, кметът Камбитов: В следващия бюджет ще заложим средства за подпомагане

Атанас Камбитов

Директорът д-р Георги Георгиев: И за миг не е направен компромис с лечението и живота на пациентите

 

Контролът по доставките, изписването и използването на лекарствените средства в онкологичната болница в Благоевград ще бъде драстично завишен, заяви директорът на здравното заведение д-р Георги Георгиев, цитиран от БНР.

Премахване на термин: Георги Георгиев Георги Георгиев

От общината ще изчакат резултатите от разследването на схемите за злоупотреба със скъпи медикаменти, след което също ще вземат мерки, като не е изключена и смяна на ръководството. При акцията на ГДБОП и специализираната прокуратура в края на миналата седмица по подозрения за участие в организирана престъпна група за търговия със скъпи лекарства беше задържана клиничният фармацевт от онкологичната болница в Благоевград. В момента тя е под домашен арест. И макар че здравното заведение възстанови нормалния си ритъм на работа, ситуацията е напрегната, признава директорът. Той е категоричен, че и за миг не е направен компромис с лечението и живота на пациентите. „Опитваме се да се съвземем. За всички е голям шок и най-важното е да продължим да обслужваме пациентите си, така че да не бъдат опорочавани техните терапии“. Преди разкриването на престъпната схема нищо не е подсказвало, че има злоупотреби с лекарства за раково болните пациенти, заяви д-р Георгиев. Случаят налага извънредни мерки по контрола. Като принципал община Благоевград е длъжна да вземе решение, гарантиращо стабилността на болницата.

Ето и коментара на кмета Атанас Камбитов за ситуацията с онкоболницата: „Доста неприятна е ситуацията с онкоболницата „Св. Мина” в Благоевград и всеки ще понесе своята отговорност. В момента няма да коментираме случая, тъй като тече разследване. На сесия трябва да се поднови договорът на директора на лечебното заведение д-р Георги Георгиев. Провел съм разговори с д-р Георгиев и трябва да разясним случая и информацията, която ще я предоставим, да бъде съобразена с разследването. Финансовите показатели на лечебното заведение не са добри и в следващия бюджет задължително ще заложим средства за подпомагане. Болницата е изключително важна. Каквото е необходимо като финансова помощ, ще бъде осигурено, за да могат да си изпълняват нормално функциите“, отбеляза още д-р Камбитов.