Тръмп посрещна освободения от Турция пастор Брънсън в Белия дом

Американският президент наблегна, че не е имало сделка за свободата на Брънсън

 

 

Президентът Доналд Тръмп посрещна в Белия дом пастор Андрю Брънсън и приветства освобождаването му като огромна стъпка към подобряване на отношенията на САЩ с Анкара, предаде „Ройтерс”.

Брънсън, който се завърна в САЩ с военен самолет от Германия малко преди срещата им, изглеждаше в добра форма и настроение, отбелязва „Асошиейтед прес”. Той благодари за освобождаването си на Тръмп, на администрацията и на членовете на Конгреса, които се застъпиха за него.

“Вие наистина се борихте за нас”, каза той на Тръмп. “От турски затвор до Белия дом за 24 часа не е зле”, заяви Тръмп.

Представители на администрацията представят освобождаването на Брънсън като резултат от непреклонната позиция на Тръмп, като изтъкват, че Турция се е опитала да постави условия за свободата на пастора, но президентът твърдо е настоявал това да стане без предварителни условия, посочва АП.

В Овалния кабинет вчера Тръмп наблегна, че не е имало сделка за свободата на Брънсън.

“Водихме дълги и сложни преговори, но ние в тази страна не плащаме откуп. Поне сега”, заяви президентът.

Въпреки твърдението си, че не е имало договорености с турските власти, Тръмп намекна, че ще обмисли бъдещето на санкциите, наложени през лятото, за да окаже натиск над Анкара, отбелязва „Франс прес”.

“Единствената сделка беше психологическа – сега ние имаме съвсем различно отношение към Турция”, каза президентът без повече уточнения.

Малко преди това той заяви в туитър, че освобождаването на пастора ще доведе до “добри, може би дори страхотни отношения” между двете страни и добави, че администрацията “ще погледне санкциите”, на което турският президент реагира доста хладно, като се задоволи само да изрази желание, че двете страни ще продължат да си сътрудничат, “както подобава на съюзници”, в борбата срещу терористични групировки, но преди това наблегна на независимостта на съдебната система на страната му.

В Овалния кабинет Тръмп изрично благодари за освобождаването на пастора на президента Реджеп Таийп Ердоган, който “направи това възможно”. “Това не беше лесно за него”, подчерта Тръмп.

Връщането на Брънсън е важен дипломатически успех за Тръмп, който разчита на подкрепата на евангелистите за републиканските кандидати на изборите на 6 ноември, отбелязва АП.

Новината за завръщането на Брънсън на родна земя вчера по обед пръв съобщи виден евангелистки лидер – Тони Пъркинс, президент на Съвета за изследвания на семейството, който написа в туитър, че току-що е кацнал във военна база край Вашингтон заедно с пастора и съпругата му Норийн.

“Благодарни сме, че сме в безопасност у дома в САЩ”, написа той. Белият дом потвърди информацията по-късно.

Срещата в Белия дом в присъствието на журналисти бе предавана на живо от Си Ен Ен. Пред камерите Брънсън коленичи и положи ръка на рамото на президента и отправи молитва към Бог да го дари със “свръхестествена мъдрост”, “за да може да осъществи своите планове и плановете на тази страна”, както и “да го защити от клевети и от враговете, които се опитват да му попречат”, допълва ТАСС.

 

 

 

 

(БТА)