Бай Илия разкри тайните на бозата на празник в Радомир, гости и жители извиха бурни хора

Пламен Алексиев и Вяра Церовска

Областният координатор на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска и депутатът д-р Александров бяха гости на колоритния празник на бозата в град Радомир.

На празника отново оживя старата градска чаршия, където изискани дами със слънчеви чадъри и ветрила, придружавани от своите кавалери, пиха по една боза. Бай Илия посрещаше с „добре дошли” гостите, прекрачващи портата на музея „Стойова къща”, и с охота обясняваше тайните за производство на прочутата радомирска боза. В къщата музей бяха изложени всички съдове, използвани за производство на боза, а посетителите имаха възможността да се запознаят с целия производствен процес на вкусната напитка. На площада пред оживялата отново бозаджийница се виеха хора, на богато  подредени маси бяха изложени плодове, зеленчуци, сладка, както и ръчно изработени сувенири.
Отново „отвори врати” бозаджийницата на албанеца Али Сербез, родоначалник на търговията с боза.


Приветствие към стотиците гости на празника отправи кметът на общината Пламен Алексиев. Градът е известен с бозаджийския занаят още от втората половина на 19-и в. и се превръща в част от основния поминък на местното население. Пренесен е от албанци, които по това време се заселват там. Повече от 150 години по-късно на чаршията в Радомир отново е пресъздадена атмосферата на тази епоха.