Бащата на детското кино Димитър Петров от Рила издъхна преди рождения си ден

На 93-годишна възраст от този свят си отиде Димитър Петров, който е роден в Рила на 22 октомври 1924 г. Петров е режисьор и сценарист. Завършва кинорежисура при О. Вавра и И. Вайс във филмовата академия в Прага през 1951 г.
Известен е като бащата на детското кино. Димитър Петров дебютира в киното през 1955 г. с “Празник” от едва 24 минути. В него играят Олга Кирчева и Гинка Станчева. Негово дело са култови филми като „Васко да Гама от село Рупча“, с когото актьорът Иван Ласки доби голяма популярност, „Куче в чекмедже“ и голямото откритие – Веселин Прахов, „Таралежите се раждат без бодли“, и една от емблематичните ленти на Георги Парцалев „С деца на море“.

Той работи още в Студията за игрални филми (СИФ) от 1959 до 1990 г. През 1983 г. получава званието “Заслужил артист”. През 2014 г. Димитър Петров получи наградата “Златен век” от служебния министър на културата Мартин Иванов. „Обичам децата, имам вроден усет и такт към тях”, говореше приживе Петров.

Синът на Димитър Петров – Калин, е отдаден на изкуството – от малък е ходел на уроци по пиано, но не е наследил професията на баща си. Калин Петров е един от най-добрите пианисти, основно работи в групите „Сленг” и „Акага”.