Кметът Паунов: Поставянето на малка плоча в памет на 17-год. Цветелин в Кюстендил е да смирява и възпитава, част от урбанистите са против

Георги Джоглев (с вдигната ръка)

 Процедура по изработка и поставяне на паметна плоча на Йордан Захариев започва в община Кюстендил по молба на неговите потомци

Община Кюстендил стартира процедура по изработка и поставяне на паметна плоча на Йордан Захариев в община Кюстендил. Поводът е 140-годишнината от неговото рождение, която се навършва догодина. Това стана ясно по време на заседанието на Общинския съвет в областния град.

Общинският съветник Георги Джоглев каза, че се срещнали потомци на Йордан Захариев, който е обявен за почетен гражданин на Кюстендил. Те са припомнили, че с взетото решение за удостояване със званието е поет ангажимент за издигане на паметник или поставяне на паметна плоча. В отговор кметът на община Кюстендил Петър Паунов каза, че въпросът ще бъде обсъден от страна на експертите, които ще дадат становище къде и кога може да бъде поставен паметният знак.

Йордан Захариев Харизанов е български учител, географ, етнограф, фолклорист и историк, който е сред най-добрите изследователи и познавачи на Кюстендилския регион. Член-кореспондент на БАН.

Роден е на 3 март 1877 г. в Босилеград. Учи до първи прогимназиален клас в Босилеград, след което завършва Кюстендилското педагогическо училище (1895). Учителства две години в родния си град.

Завършва земния си път на 8 май 1965 г. в Кюстендил. След неговата смърт наследниците му: Боян и Асен Захариеви – синове, и дъщеря му Недка Захариева, даряват на Историческия музей в Кюстендил трудовете му, ръкописи, богата библиотека, награди, лични вещи и др.

През 1998 г. Йордан Захариев е удостоен със званието “Почетен гражданин на Кюстендил”. Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в града носи неговото име.

На сесията се гласува и да се постави малка паметна плоча, която ще напомня за нелепо загиналия с мотор Цветелин Владимиров в Кюстендил. Предложението, внесено от кмета Петър Паунов, бе подкрепено с 28 гласа “за”, имаше и един въздържал се в лицето на общинския съветник Кирил Илиев.

Както в. „Вяра” писа, тя ще бъде поставена на лобното място на момчето, намиращо се на бул. “Г. С. Раковски”. Желанието е на неговите родители, а на плочата ще стои надписът „В памет на Цвети и младия живот с безкраен устрем”.

На 12 декември 2016 година 17-годишният Цветелин Владимиров намери смъртта си при удар с мотор в указателна табела на 50 метра от училището, в което учи – Професионалната гимназия по туризъм в Кюстендил.

„Дълго време преписката циркулираше в общинската администрация. Част от специалистите и урбанистите не са съгласни. Имах среща с родителите. Болката е непреодолима. Въпросът е дискусионен, мотивът да се постави плоча е да смирява и възпитава, затова поставям въпроса за решение пред вас”, каза кметът на община Кюстендил Петър Паунов.