Представяме ви: VW T-Cross

Малкият SUV на VW определено ще се превърне в пазарен хит

VW пусна поредния си SUV! След T-Roc, Tiguan и Touareg се появи новият T-Cross, малък SUV.

SUV-ът на Polo е базиран на платформата MQB-A0 и с дължината си от 4,11 метра е значително по-компактен от Tiguan (4,43 метра), но е с 5,4сантиметра по-дълъг от Polo. Междуосието е идентично – 2,56 метра, но затова пък T-Cross с височината си от 1,56 метра надвишава Polo с цели 11 см. За пазарния старт през 2019 г. хората от Волфсбург ще предлагат Polo-SUV-а в три нива на оборудване (Basis, Life и Style). Базовият вариант ще бъде T-Cross 1.0 с 95 к.с.

Същият 1-литров 3-цилиндров мотор ще се предлага в T-Cross и със 115 к.с., а единственият дизелов агрегат ще е 1,6-литровият с 95 к.с. (естествено със SCR-катализатор и впръскване на Ad-blue). Към края на 2019 г. ще може да бъде поръчван и временният топмодел T-Cross 1.5 TSI със 150 к.с. VW обещава, че всички двигатели ще отговарят на норма за вредни емисии Euro 6d-Temp. T-Cross вече може да се поръчва, а доставките ще започнат от април 2019 г.

Дизайн: на пръв поглед T-Cross ни изглежда познат и въпреки това нов. Предницата прилича на тази на по-големите братя Tiguan и Touareg – особено с доплащащия се екстериорен пакет R-Line. фаровете за мъгла са ръбести и приличат на LED-мигачите на T-Roc.

Вътрешно пространство: благодарение на големите врати качването става лесно. Във вътрешното пространство ще се чувствате добре, а управлението на кокпита не поставя никакви загадки. Единствено управлението на климатика не е толкова удобно – превключвателите са разположени твърде ниско. Дигиталният кокпит е доплащаща се екстра за T-Cross. Отнемаме точки за твърдата пластмаса по арматурното табло и вратите. Макар и изгоден, T-Cross не трябва да си позволява наличие на обикновени материали – особено в ниво на оборудване R-Line.

Изненадващо е, колко място предлага за дължината си от 4,11 метра този T-Cross. Това важи и за пространството отзад: с ръст от 1,83 метра нашият редактор разполага с достатъчно място за краката и главата си. В T-Cross четирима възрастни могат да пътуват спокойно и удобно, но петият пасажер по-добре да не се качва. Браво: задните прозорци се свалят докрай.

Вместимостта на багажника на T-Cross е 385 литра – с 34 литра повече от Polo.

Серийно T-Cross е оборудван с 6,5-инчов дисплей, с регулираща се с 14 сантиметра по дължина задна седалка, четири електрически стъклоповдигача, LED-задни светлини, Front Assist с функция за аварийно спиране в града, асистент за запазване на пътната лента, 16-цолови стоманени джанти и електрически странични огледала.  Климатичната инсталация обаче се доплаща.

Двигатели: към настоящия момент за T-Cross са планирани четири моторизации: три бензинови и една дизелова. Базовата версия е 1.0-TSI с 3 цилиндъра и 95 к.с., 175 Нм и 5-степенна механична скоростна кутия. Над нея е същият двигател със 115 к.с. и 200 Нм максимален въртящ момент, който в комбинация с 6-степенна механична трансмисия ще ускорява за 9,9 секунди до темпо 100. Опционално се предлага и 7-степенна автоматична трансмисия с два съединителя DSG. Временната топмоторизация на T-Cross ще бъде предстоящият да се появи в края на 2019 г. 1.5-TSI 4-цилиндров мотор със 150 к.с. и 250 Нм.

 

 

 

 

 

autobild.bg