Марката Smart отива в историята

Концернът Daimler е на път напълно да се откаже от марката Smart, която произвежда суперкомпактни автомобили. Причината е напускането на проекта от компанията Renault, съобкаа Automobile Magazine.

Сегашното поколение на хечбека Smart ForTwo беше създадено от 2014 г. съвмесно от германците и французите, които предложиха идентичен модел – Twingo. В Renault обаче имат различни идеи новата генерация на своя автомобил и искат да я разработят изцяло сами. Това означава, че Daimler ще трябва да поеме цялата инвестици за новия модел, но немците смятат, че това не си струва.

Проблем за Smart се оказват и колегите от Mercedes-Benz, които вече работят върху нова платформа за семейството A-Class. То трябва да се появи през 2025 г., като шасито ще бъде толкова гъвкаво, че на него ще може да се построи и компактен модел. А неговата появи прави Smart излишен, тъй като той ще стане и най-достъпният автомобил на Mercedes на пазара.

Единственият вариант за спасение на Smart вероятно ще се окаже китайската компания Geely, която вече проявява интерес към марката и проучва възможността за нейното купуване от Daimler. Китайците искат да създадат специално подразделение, разработващо автомобили за съвместно ползване (райдшеринг) и са се насочили към Smart, чиито размери са подходящи за това.

Според експерти, ако сделката не се осъществи, твърде вероятно е още в средата на следващото десетиление германската марка да прекрати същестуването си и да отиде в историята.

 

 

 

 

 

 

 

http://topgear.bg/