Меркел потвърди: Оттеглям се от политиката след 2021 г.

Ангела Меркел

Това е последният ми мандат като канцлер на Германия

 

Това потвърди на пресконференция лидерът на Германия Ангела Меркел, цитирана от световни агенции.

По-рано източници от Християндемократическия съюз съобщиха, че Меркел повече няма да се кандидатира за лидер на партията и канцлер на Германия. Винаги съм искала да напусна политическите постове с достойнство, каза канцлерът. Тя добави, че няма да заема политически позиции след изтичането на мандата й през 2021 г. Поемам отговорност за това, което се случва от федералните избори през миналата година, продължи тя. Днес настъпи моментът да се отвори нова глава, подчерта тя.

Агенции коментират, че това е началото на края на една ера в германската политика и че Меркел е най-успешният политик от началото на века.

Четвъртият ми мандат като канцлер е последният. През 2021 г. няма да се кандидатирам за длъжността канцлер и няма да съм претендент за място в Бундестага. За протокола – няма да заемам и длъжности в политиката, потвърди Ангела Меркел и подчерта, че на конгреса на Християндемократическия съюз през декември няма да се кандидатира за поста лидер на партията.

Меркел допълни, че след изтичането на мандата й няма да заема политически пост. Тя увери, че няма да избира свой наследник за лидер на партията.

ДПА съобщава, че Анегрет Крамп-Каренбауер, водещ член на Християндемократическия съюз, която се радва на подкрепата на Меркел, ще се кандидатира за канцлер, ако поеме ръководството на партията.

“Билд” пише, че бившият председател на парламентарната група на християндемократите и Християнсоциалния съюз Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста председател на Християндемократическия съюз. Мерц беше шеф на групата от 2000 до 2002 г. Той също беше член на Европейския парламент от 1989 до 1994 г. и на Бундестага от 1994 до 2009 г.

Други кандидати са здравният министър Йенс Спан и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

Герхард Шрьодер, предшественикът на Меркел на канцлерския пост, направи същия ход през февруари 2004 г. Той се отказа от позицията председател на социалдемократите, но остана канцлер до ноември 2005 г. Тогава Меркел, която беше лидер на опозицията, говори за “липса на власт по цялата линия” и “началото на края” на Шрьодер.

Меркел е лидер на Християндемократическия съюз от 2000 г., а канцлерския пост го заема от 2005 г.

 

 

 

 

 

 

 

news.bg