Изнесоха компютри и кашони с документи от счетоводна къща в Кюстендил, спецпрокуратурата разследва сигнал за злоупотреби

Счетоводната къща

Най-малко 3 обекта на различни адреси в Кюстендил бяха атакувани от полицията. Причината е започналото от специализираната прокуратура разследване в Държавната агенция за българите в чужбина, а разследването е започнало по сигнал за издаване на фалшиви документи срещу 5000 лв. В областния град такава операция в центъра видяха кюстендилци, като обект на претърсване бе счетоводна къща, намираща се на улиците “Търговска” и “Крум Лекарски”, откъдето са били иззети кашони с документи и компютри, споделиха хора, станали неволни свидетели на акцията.

“Сигурно са търсили доказателства дали в счетоводната къща са обслужвани граждани, кандидатстващи за българско гражданство или за адресна регистрация в Кюстендил, и има ли злоупотреби и нарушения. Нали има такава акция. Тези офиси на счетоводната фирма са отскоро тук, преди двете помещения бяха отделно. В едното се продаваха дрехи, а другото бе офис за поръчка на дограма и щори”, каза мъж, работещ в близост до сградата, където е счетоводната къща.

Проверка на в. „Вяра” установи, че офисът на фирмата за превод и легализация на документи на чуждестранни граждани не работи, както й че на табелата няма нужното уведомление коя е фирмата и кое е материално отговорното лице. По неофициална информация собственик е фирмата “Василант” ЕООД, която е регистрирана на адрес в блок в кв. „Запад”, а управител е жена от Кюстендил. В блока също е направен обиск. Другият обиск от полицията е направен и в къща в близкото село Драговищица, където се оказва, че живее възрастна жена. Изяснява се има ли тя роднинска връзка с някой от хората по другите обекти.