От утре стартира акция “Зима”

Пътна полиция предупреди: До 15 ноември трябва да се сложат зимни гуми

 

От 1 ноември стартира традиционната акция “Зима”.

Това обявиха на специален брифинг от полицията, предаде репортер на Novini.bg. До 15 ноември всички шофьори трябва да сменят летните гуми със зимни, като важно условие е дълбочината на протектора да не е по-малка от 4 мм. От полицията припомниха също така, че гумите с шипове са забранени. Всички шофьори трябва да проверят и поддържат в изправност фарове, габарити и мигачи. Важно е водачите да проверят и изправността на спирачните системи на автомобилите си, да напълнят резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки, както и да поставят в багажника вериги за сняг и въже за теглене. След 15 ноември Пътна полиция ще започне проверки дали автомобилите отговарят на условията за шофиране при зимни условия и ще бъдат съставяни актове на всички, които не спазват закона и установените правила.

От полицията отново призоваха шофьорите да карат внимателно, да спазват ограниченията за скорост, особено в зимни условия, да не употребяват алкохол, наркотични и упойващи вещества, да бъдат етични и толерантни към останалите участници в движението.

Началникът на отдел “Пътна полиция” при Главна дирекция “Национална полиция” комисар Росен Рапчев изнесе данни, че за първите девет месеца в България са станали над пет хиляди пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 458 души и има хиляди ранени. “Макар и да отчитаме спад при жертвите в сравнение със същия период на изминалата година, тревожен е фактът, че има много загинали възрастни хора, над 64 години – 118, както и 27 деца”, разкри комисар Рапчев.