Шефът на КАТ Радослав Боюклийски на старта на акция „Зима” в Кюстендилско: Нулева толерантностт към неизрядните шофьори на пътя

Радослав Боюклийски, Валентин Микев и Васил Паргов /отдясно наляво/

300 000 листовки с 10 съвета за безопасно движение през зимния период ще бъдат раздадени на шофьорите

Акция „Зима” стартира в Кюстендилско. Тя беше представена на пресконференция в ОДМВР – Кюстендил от комисар Васил Паргов – началник на отдел „Охранителна полиция“, началника на сектор „Пътна полиция“ Радослав Боюклийски и председателя на Съюза на българските автомобилисти в Кюстендил Валентин Микев.

“Акция „Зима“ започва днес, като в рамките й отново ще се проведат трите кампании, реализирани успешно през последните години”, каза Радослав Боюклийски и бе категоричен, че ще се прояви нулева толерантност към неизрядните шофьори на пътя.

До 10 ноември първата част на кампанията е с мото „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, като тя е насочена към водачите на ППС. Вторият етап е от 11 до 20 ноември и е с мото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, насочена е към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно особено извън населените места.

Третият етап е от 21 до 30 ноември с мото „Безопасно шофиране“ и е насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Целта е по време на всеки от етапите да бъде обявен по един ден без жертви  – пешеходци, велосипедисти, водачи и пътници.

През месец ноември са планирани и огледи на състоянието на пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътна маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност от ПТП. При необходимост ще се изготвят предписания до стопаните на пътя.

Председателят на СБА-Кюстендил Валентин Микев съобщи, че специално за новото издание на Акция „Зима“ са отпечатани 300 000 листовки с 10 съвета за безопасно движение през зимния сезон, те ще бъдат раздавани на водачите при проверките от пътни полицаи и изрази увереност, ако се спазват съветите, пътищата ще бъдат безопасни за всички участници в движението. Той напомни, че до 10 ноември сервизите на СБА в Кюстендилска област ще предоставят на водачите безплатни консултации и прегледи на водачите и автомобилите. Препоръча на водачите да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия. „Акцията е с цел подготовка на превозното средство за зимния сезон, но по-важно е да се заостри вниманието на водача за това,което предстои. При шофиране всеки да се съобрази, че условията, в които трябва да намалява скоростта, няма да са същите, намалява се освен спирачния път и светлата част от деня. Може да има и мъгли, всичко това влияе отрицателно върху условията, в които управлява водачът”, каза още Валентин Микев.